Skip to main content

Toezicht Sociaal Domein (TSD) deed onderzoek naar hoe organisaties omgaan met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het gaat vooral over mensen die in Nederland naar school zijn gegaan (NT1'ers) van vijftig jaar of ouder die uitkeringsgerechtigd zijn.

Het onderzoek brengt een aantal belangrijke conclusies en aanbevelingen samen. Het bevestigt wat we al jaren zien terugkomen in verschillende onderzoeken. Een aantal zetten we hier op een rijtje.

Specifieke aanbevelingen Gemeenten

In het rapport staan conclusies en aanbevelingen gericht op specifieke organisaties benoemd. We pikken hier de gemeenten eruit en verwijzen naar kennis om met die aanbeveling aan de slag te gaan. Specifieke aanbevelingen voor Aanbieders en taalhuizen staan op deze pagina.

Aanbieders en Taalhuizen
Gemeente

Gemeenten

Stimuleer een integrale en samenhangende aanpak en pak de regie “Richt opdrachten aan organisaties in het sociaal domein en andere gemeentelijke diensten zodanig in dat ze expliciet rekening houden met laaggeletterdheid als mogelijk obstakel in de dienstverlening, bijvoorbeeld binnen de Participatiewet.” 
Gemeenten worden geadviseerd hun beleid te richten op maatwerk en flexibiliteit, zodat het aansluit bij de specifieke behoeften van inwoners. Neem daarnaast het actief signaleren van laaggeletterdheid mee in bestaande contacten van de gemeente. En stel taalniveau en toegankelijkheid als voorwaarde bij subsidies of aanbestedingen bijvoorbeeld door begrijpelijke communicatie te gebruiken. Zet ook als gemeente ervaringsdeskundigen in om beleid en initiatieven beter aan te laten sluiten bij de behoefte van je inwoners.

Aan de slag met integrale aanpak 

Samenwerkingsverbanden in beleid en met bibliotheken en andere partners worden besproken in de Handreiking 'Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden'. Hier vind je de praktische tips daaruit voor beleidsvorming en samenwerking en ook het praktijkvoorbeeld van Veendam dat vorig jaar in de webinar is besproken.

Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende doelgroepen en werving.

Aan de slag met maatwerk en flexibiliteit

Op deze pagina over Aanbod en Aanbieders staat een breed overzicht van de verschillende educatieve initiatieven en aanbieders in het domein van basisvaardigheden. - meer de selectie van aanbieders, het thema non-formele educatie en de kwaliteit van informeel aanbod. https://basisvaardigheden.nl/formeel-en-non-formeel-onderwijs

Aan de slag met de toegankelijkheid

Onderzoek

Compliment en samenwerken 

Tot slot geven we graag complimenten voor het onderzoek en danken we TSD voor de samenwerking. In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van concrete tips om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Laat het vooral weten als je aanvulling hebt of iets mist.  

Basis over basisvaardigheden Onderzoek Organisatie Taalhuisprofessionals
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.