Voor vrijwilligers
Ben je als vrijwilliger op zoek naar oefenmateriaal om te gebruiken met je deelnemers? Of wil je je eigen vaardigheden als coach verbeteren? Welkom op het Startpunt Vrijwilligers. Een samenwerking tussen Stichting Het begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven. Hier vind je een overzicht van materialen en trainingen die beschikbaar zijn en waar je ze kunt vinden.
Wat vind je hier?
Als vrijwilliger oefen je met je deelnemer(s) om een bepaalde basisvaardigheid te versterken. Dit kan een-op-een of in groepjes, in of buiten de klas. Je bent bijvoorbeeld taalmaatje of ondersteunt in de klas een rekendocent.
Aan de slag met basisvaardigheden
Wil je oefenmateriaal zoeken om te gebruiken met je deelnemer? Of wil je het oefenmateriaal op de juiste manier leren gebruiken of je eigen vaardigheden als coach verbeteren?
Let op
Bespreek met je docent of coördinator hoe je toegang kan krijgen tot de oefenmaterialen en het trainingsaanbod. Voor het extranet van Stichting het Begint met Taal kan je inloggegevens vragen bij je coördinator.
Uitgelichte materialen en trainingen
Bekijk alle materialen en het trainingsaanbod“Deelnemers praten over zichzelf en welke dromen ze hebben”
Tips voor taalvrijwilligers
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseerden Stichting Het begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven een kennissessie voor vrijwilligers. Tijdens de sessie werden vragen van taalvrijwilligers beantwoord door een expertpanel. Bijvoorbeeld welke oefenmaterialen je het beste kunt gebruiken, hoe te beginnen met een deelnemer die nauwelijks Nederlands spreekt, hoe je je taalmaatje motiveert en nog veel meer. Hieronder vind je een aantal tips voor jou als taalvrijwilliger.
Lees het hele artikel hier“Je bent nooit alleen taalcoach, je bent ook mentaalcoach.”
Eduard is taalvrijwilliger. Toen hij een jaar geleden met pensioen ging, wilde hij zijn maatschappelijke betrokkenheid niet verliezen. Omdat hij graag mensen die in Nederland komen wonen wilde helpen met taal, besloot hij taalvrijwilliger te worden via de bibliotheek in Hoogeveen. Hij ontmoette via de voetbalclub zelf een familie uit El Salvador. Hij zag dat de communicatie met de kantinemedewerkers moeizaam verliep en bood zijn hulp aan. “Ik hielp ze daarbij en zo raakten we in gesprek. Zij zaten in AZC Hoogeveen en zijn beiden universitair geschoold. Nadat een baan bij de gemeente San Salvador werd beëindigd, raakten ze in een arbeidsconflict waarna zij werden bedreigd en moesten vluchten.”
Lees het hele artikel hier