Hoe pak je het aan?
Gemeenten doen al veel om mensen te helpen die moeite hebben met basisvaardigheden. Zij doen dit samen met scholen, werkgevers, bibliotheken, de zorg en maatschappelijke organisaties. Er gebeurt al ontzettend veel en het kan altijd nog beter. Daarom is de afgelopen jaren vanuit de Rijksoverheid ingezet op versterken van de gemeentelijke aanpak van basisvaardigheden.
De ‘Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden’ helpt gemeenten bij het verbeteren van de aanpak van basisvaardigheden. En bij het sturen op kwaliteit in de aanpak van basisvaardigheden. In de handreiking staan tips, instrumenten en voorbeelden.
De handreiking helpt je om het hele proces rondom de aanpak van basisvaardigheden te ontwikkelen. Er staat bijvoorbeeld uitgebreid in beschreven hoe je het onderwerp lage basisvaardigheden op de agenda krijgt. En hoe de aanpak van basisvaardigheden past in het beleid voor het sociaal domein. Maar er wordt ook uitgelegd hoe je een verbinding kunt maken met andere domeinen. Verder lees je welke partners je kunt betrekken en hoe je dit het beste kunt doen. Maar ook hoe je de juiste aanbieders van non-formeel onderwijs kiest. En op welke manier je de doelgroep kan betrekken.
Om iets te verbeteren, moet je eerst weten wat er al gebeurt en hoe dat gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld met de Scan: Waar staat mijn gemeente? In de scan staan vragen over de vijf stappen uit de handreiking: beleidskader, doelen en plannen, kwaliteitskader, selectie van aanbieders en monitoring en evaluatie. Zo breng je in beeld wat er al goed gaat en wat nog aandacht nodig heeft.
Loop de vragen door en bedenk: in hoeverre is de uitspraak op mijn gemeente of regio van toepassing? Er is geen goed of fout antwoord, het is immers een zelfscan. Het kan ook zijn dat je erachter komt dat je op sommige uitspraken geen antwoord weet. Dat is ook relevante informatie.
Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.