Skip to main content

Het belang van participatie en werk

Investeren in taal, rekenen en digitale vaardigheden levert veel op. Voor medewerkers, werkgevers en werkzoekenden.

Een goede beheersing van taal op de werkvloer is belangrijk voor mobiliteit, brede inzetbaarheid, productiviteit, veiligheid en kwaliteit van medewerkers (Visscher & Tops, 2015).

Werk 

De arbeidsmarkt verandert snel. Daarom is het belangrijk dat mensen blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) onderhouden en verbeteren hoort daarbij. Het hebben van goede basisvaardigheden vergroot de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om op internet vacatures te zoeken en sollicitatiebrieven te schrijven. Ook op het werk zelf wordt het makkelijker. Denk aan digitale opdrachten, zoals werkbriefjes insturen of vakanties aanvragen. Of uitleg over veiligheid lezen en begrijpen.  

Participatie

Om mee te kunnen doen in de maatschappij heb je basisvaardigheden nodig. Wanneer mensen aan de slag gaan met het verbeteren van hun basisvaardigheden, heeft dit direct effect op hun kansen.  

Het ‘leven lang ontwikkelen’ is van groot belang voor deelname aan de maatschappij. De samenleving vergrijst in rap tempo en er is krapte op de arbeidsmarkt. We hebben iedereen keihard nodig. Leren gaat niet meer alleen vooraf aan betaald werken. Jezelf ontwikkelen stopt niet nadat je uit de schoolbanken stapt. We leven in een samenleving waarin de combinatie van werken en leren nodig is tijdens onze ‘leer- en arbeidsloopbaan’ (Onderwijsraad, 2019). Activiteiten op het gebied van bij- en nascholing blijven dus het hele werkende leven van belang voor participatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. 

Onderzoek

Spreiding van laaggeletterdheid

Inzicht in taal- en rekenvaardigheden per beroep, sector en type werkzoekende.

12 juli 2021 - 1 minuut leestijd
Lees artikel

Samenwerken op dit thema

Quote_Expertisepunt_Basisvaardigheden_placeholder

Waarom hebben we het steeds over ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en nooit over ‘een arbeidsmarkt met afstand tot bepaalde mensen’?

Erik Dannenberg, Divosa
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.