Skip to main content

Toezicht Sociaal Domein (TSD) deed onderzoek naar hoe organisaties omgaan met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het gaat vooral over mensen die in Nederland naar school zijn gegaan (NT1'ers) van vijftig jaar of ouder die uitkeringsgerechtigd zijn.

Het onderzoek brengt een aantal belangrijke conclusies en aanbevelingen samen. Het bevestigt wat we al jaren zien terugkomen in verschillende onderzoeken. Een aantal zetten we hier op een rijtje.

Specifieke aanbevelingen Aanbieders en taalhuis

In het rapport staan conclusies en aanbevelingen gericht op specifieke organisaties benoemd. We pikken er enkele uit voor aanbieders en taalhuizen en verwijzen naar kennis om met die aanbeveling aan de slag te gaan. Specifieke aanbevelingen voor Gemeenten staan op deze pagina. 

Specifieke aanbevelingen voor Gemeenten
Gemeente

Aanbieders en taalhuis 

Mensen kunnen taalles krijgen. Alleen volgen mensen die in Nederland zijn geboren deze lessen vaak niet. Scholen vinden het moeilijk om mensen te vinden die taalles nodig hebben. De aanbeveling is om het onderwijsaanbod af te stemmen op de individuele behoeften en vraaggericht te werken. Op www.basisvaardigheden.nl zijn hiervoor diverse hulpmiddelen en informatie te vinden. Bijvoorbeeld:

  • Handreikingen voor maatwerkonderwijs:  Het aanbod voor basisvaardigheden bestaat uit cursussen voor taal, rekenen en digitale vaardigheden. Of een combinatie daarvan. We maken daarbij onderscheid tussen formeel, non-formeel en informeel aanbod. 
  • Welke aanbieders zijn de juiste partijen om kwalitatief aanbod te kunnen bieden? 
  • En welk type aanbod past nu het beste bij welke doelgroep?
Kijk op deze pagina voor meer informatie daarover

Praktijkvoorbeelden

Inspirerende casestudies van succesvolle op maat gemaakte onderwijsinitiatieven, waaronder combinaties van groepslessen en één-op-één begeleiding. 

  • Een praktijkvoorbeeld dat goed aansluit bij de aanbeveling om het onderwijsaanbod af te stemmen op individuele behoeften is de cursus Slimmer omgaan met geld. In deze cursus wordt gewerkt in groepsverband, waarbij deelnemers elkaar ondersteunen en een vertrouwensband opbouwen. Dit sluit aan bij het idee van maatwerk en het centraal stellen van de behoeften van de deelnemers. Daarnaast worden interactieve sessies georganiseerd, zoals een presentatie door een expert, om de betrokkenheid te vergroten.

Nog meer voorbeelden

Wil je meer weten over dit specifieke voorbeeld of andere praktijkvoorbeelden? Laat het ons weten!

Hulpmiddelen voor leerkrachten

Tools en tips voor het opzetten van praktisch gerichte cursussen en interactieve leervormen.

Een goed voorbeeld dat aansluit bij onderwijs voor volwassenen is de Toolbox 'Didactiek voor Volwassenen'. Deze toolbox biedt hulpmiddelen, tips en richtlijnen specifiek gericht op het geven van onderwijs aan volwassenen. Het bevat onder andere een stappenplan voor lesvoorbereiding, informatie over het gebruik van persona's om de doelgroep in kaart te brengen, en een checklist om te controleren of lessen geschikt zijn voor volwassenen.

Compliment en samenwerken 

Tot slot geven we graag complimenten voor het onderzoek en danken we TSD voor de samenwerking. In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van concrete tips om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Laat het vooral weten als je aanvulling hebt of iets mist. 

Basis over basisvaardigheden Onderzoek Organisatie Taalhuisprofessionals
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.