Skip to main content

Taalschakeltrajecten

De Wet inburgering 2021 bestaat uit drie leerroutes voor inburgeringsplichtigen. De onderwijsroute is een van deze drie routes en het taalschakeltraject is hier het hoofdonderdeel van. Met een taalschakeltraject bereidt de deelnemer zich voor op instroom op het reguliere mbo, hbo of de universiteit. Tijdens het taalschakeltraject leert de inburgeringsplichtige taal op B1- of B2-niveau, rekenen en Engels en afhankelijk van de vervolgopleiding de juiste maatwerkvakken, zoals biologie of geschiedenis.

Evaluatie

Eind 2021 is het Expertisepunt Basisvaardigheden begonnen als Vraagbaak voor de aanbieders van Taalschakeltrajecten. In 2023 hebben we een aantal evaluatiegesprekken gevoerd met aanbieders, koepelorganisaties en de Inspectie van het Onderwijs. Uit de evaluatiegesprekken blijkt onder andere dat de vraagbaak taalschakeltrajecten een belangrijke schakel is in het vinden van antwoorden rondom de ingewikkelde nieuwe wetgeving.

Van de belangrijkste punten uit deze gesprekken hebben we een beeldverslag laten maken. Het beeldverslag kun je hier bekijken.

Werkbezoek

We zijn ook bij twee aanbieders op werkbezoek geweest. De video van het werkbezoek bij Danner & Danner, vind je hier.

Vragen

Heb je een vraag over taalschakeltrajecten? Het Expertisepunt Basisvaardigheden biedt onafhankelijk advies over deze trajecten. Als (potentiële) aanbieder van een taalschakeltraject kun je hier met je vragen terecht.

Hieronder vind je antwoorden op de meestgestelde vragen van taalschakeltrajecten. Op de website van Divosa is ook veel informatie over de taalschakeltrajecten en de onderwijsroute te vinden.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.