Aan de slag met aanbevelingen onderzoek ‘Meedoen met taal’
Toezicht Sociaal Domein (TSD) deed onderzoek naar hoe organisaties omgaan met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het gaat vooral over mensen die in Nederland naar school zijn gegaan (NT1'ers) van vijftig jaar of ouder die uitkeringsgerechtigd zijn.
Het onderzoek brengt een aantal belangrijke conclusies en aanbevelingen samen. Het bevestigt wat we al jaren zien terugkomen in verschillende onderzoeken. Een aantal zetten we hier op een rijtje.
Belangrijke conclusies
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven moeten kunnen meedoen. Gemeenten, maar bijvoorbeeld ook huisartsen en het UWV, vinden het belangrijk om mensen hiervoor te ondersteunen.
Wat gaat goed?
De organisaties in het sociaal domein die de onderzoekers spraken zoals gemeenten, sociale diensten, UWV, maatschappelijke en taalhuizen willen deze mensen graag helpen. Zij willen bijvoorbeeld dat het makkelijk is om contact met hen op te nemen. Of om formulieren in te vullen.
Wat moet beter?
Hoewel er goede dingen gebeuren, blijft het lastig om mensen goed te ondersteunen. Dat komt bijvoorbeeld doordat organisaties soms weinig personeel hebben. Of te weinig geld. Door deze beperkte middelen kunnen zij niet altijd de hulp bieden die nodig is om deze mensen te helpen.
Organisaties algemeen
Het is belangrijk dat mensen dingen zelf kunnen regelen. Bijvoorbeeld via hun gemeente, huisarts, apotheek of het UWV. Maar brieven, formulieren en websites zijn vaak moeilijk. Mensen hebben behoefte aan begrijpelijke taal en persoonlijk contact. Daarnaast is het nodig bewustwording over laaggeletterdheid in organisaties te blijven vergroten. Train medewerkers om laaggeletterdheid te herkennen, zowel bij NT1’ers als NT2’ers.
Aan de slag met begrijpelijke taal
Op de website van Gebruiker Centraal staat praktische informatie die aansluit bij de aanbeveling om begrijpelijke taal te gebruiken. Het netwerk Direct Duidelijk biedt praktische hulpmiddelen en adviezen om communicatie begrijpelijker te maken zoals het Testlab on Tour.
Aan de slag met bewustwording – Voorbeelden uit kennisbank vergroten bewustwording
- Werven van deelnemers (themapagina’s taalhuizen)
- Inzet ervaringsdeskundigen voor bewustwording
- Voor sociaal professionals staan op deze pagina mogelijkheden zoals de film met de Ervaringsraad.
- Screening zoals voorbeeld UWV Twente (zie ook onderzoek TSD)
- Bij Gemeente Gezinsaanpak is bewustwording ook belangrijk onderdeel
- Gratis e-learning van Stichting Lezen en schrijven te bewustwording is hier te vinden
- Denk ook aan bewustwording door specifiek naar rekenen (gecijferdheid) en digitale vaardigheden te kijken.
Specifieke aanbevelingen
Compliment en samenwerken
Tot slot geven we graag complimenten voor het onderzoek en danken we TSD voor de samenwerking. In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van concrete tips om met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Laat het vooral weten als je aanvulling hebt of iets mist.