Skip to main content

*De informatie op deze pagina is overgenomen van de website telmeemettaal.nl

Investeren in de basisvaardigheden van inwoners loont. Taal-, reken- en digitale vaardigheden hebben een sterke relatie met maatschappelijke onderwerpen zoals werk, gezondheid en geld.

Regionale samenwerking 

In de aanpak van het verbeteren van basisvaardigheden hebben gemeenten een belangrijke rol. Elke regio heeft zijn eigen coördinerende contactgemeente. In totaal zijn dit er 35. De contactgemeenten hebben in overleg met de gemeenten in hun regio een regionaal plan van aanpak opgesteld. Een overzicht van deze regioplannen staat op de website van het Expertisecentrum Basisvaardigheden. 

Financiering 

Er is rijksgeld beschikbaar voor onderwijsaanbod voor volwassenen: geld in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). De 35 centrumgemeenten verdelen deze middelen over de gemeenten in hun regio. Aanvullend hierop maakt het Rijk jaarlijks middelen beschikbaar voor het verbeteren van basisvaardigheden, door een uitkering aan de arbeidsmarktregio’s. Wil je meer weten over financieringsopties, subsidies en andere middelen die organisaties in jouw gemeente kunnen gebruiken? Neem dan contact op met het Expertisepunt Basisvaardigheden. 

Wat kan jouw gemeente doen? 

Stichting Lezen en Schrijven krijgt subsidie van de rijksoverheid om gemeenten te ondersteunen om tot slim beleid en een effectieve aanpak te komen. Voor deze ondersteuning aan gemeenten brengt Lezen en Schrijven dus geen kosten in rekening. 

Daarnaast kunnen gemeenten aan de slag met basisvaardigheden met de volgende tools: 

  • Ben je nieuw als beleidsmedewerker op dit thema? Volg dan de E-learning Aanpak Laaggeletterdheid van de VNG. En leer meer over aanbesteden en subsidiëren, het bereiken van de verschillende doelgroepen en de meest effectieve cursussen. 
  • Wil je meer weten over de inwoners van jouw gemeente of regio die moeite hebben met basisvaardigheden? kijk dan op de website www.geletterdheidinzicht.nl. 
  • Het CBS publiceert in opdracht van het Rijk elk jaar het Landelijk Beeld Volwasseneneducatie. Deze cijfers bieden inzicht in het effect van de aanpak van basisvaardigheden, op gemeentelijk en landelijk niveau.  
  • Heb je vragen over feiten en cijfers, wil je toegang tot (wetenschappelijk) onderzoek of heb je zelf een onderzoeksvraag? Neem dan contact op met het Expertisepunt Basisvaardigheden. 
Basis over basisvaardigheden Interventie Gemeente
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.