Content Tel mee met Taal
Het programma Tel mee met Taal stopt per 1 januari 2025. Dit betekent dat de online informatiekanalen die zij beheerden in januari 2025 uit de lucht gaan. In de afgelopen jaren zijn er door het programmateam ontzettend veel bruikbare informatie en mooie praktijkvoorbeelden verzameld op www.telmeemettaal.nl.
In afstemming met het Expertisepunt Basisvaardigheden is besloten dat deze informatie in onze kennisbank wordt opgenomen. Alle 'Aan de slag'-informatie en Tel mee met Taal Praktijkvoorbeelden vind je terug in onze kennisbank via de links hieronder.
Aan de slag
Op de website www.telmeemettaal.nl stond er op de pagina 'Aan de slag' een heleboel handige informatie per branche of doelgroep. En natuurlijk ook algemene informatie over laaggeletterdheid.
De inhoud van deze pagina's vind je hieronder terug:
Praktijkverhalen
Het verbeteren van basisvaardigheden is goed voor de ontwikkeling, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie, maar het levert ook mooie verhalen op. Tel mee met Taal verzamelde de meest inspirerende praktijkvoorbeelden van werkgevers, professionals en vrijwilligers in volwasseneneducatie.
Hieronder vind je al deze praktijkverhalen terug:
Onze samenleving draait steeds meer om cijfers. Ruim twee miljoen Nederlanders hebben hier moeite mee, waardoor ze problemen ervaren in hun dagelijks leven. Kees Hoogland, lector Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals aan de Hogeschool Utrecht, onderzoekt hoe we laaggecijferdheid tegen kunnen gaan.
Het kan moeilijk zijn om aandacht voor laaggeletterdheid op de kaart te zetten binnen een organisatie. Félice Postma lukte het bij woningcorporatie Eigen Haard, en won er een Taalheldenprijs voor. “Harde cijfers helpen een organisatie in beweging te krijgen.”
Nederlandse jongeren lezen steeds minder en zijn minder te vinden in openbare bibliotheken. Steeds meer bibliotheken zoeken de doelgroep daarom actief op. In Noord-Holland gebruikte de Bibliotheek Kennemerwaard muziek om in contact te komen met moeilijk bereikbare jongeren. Programmaconsulent Dylan Blok vertelt over hun aanpak.
De miljoenen Nederlanders die het moeilijk vinden om te werken met een computer, smartphone of tablet kunnen onder meer terecht bij een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO), een laagdrempelig hulppunt voor vragen over digitale dienstverlening. Sinds 1 januari 2023 is de regie op de IDO’s belegd bij gemeenten. Hoe is het afgelopen jaar verlopen in Rotterdam?
Biblionet Groningen ontwikkelde een ervaring in virtual reality (VR) waarmee deelnemers in de huid kruipen van iemand die moeite heeft met lezen en schrijven. Programmamaker Peter Doorn: “Het raakt mensen echt.”
Ruim twee miljoen Nederlanders hebben moeite om bankzaken digitaal te regelen. De vier grootste Nederlandse banken richtten daarom Toegankelijk Bankieren op, een programma dat Nederlanders helpt die hun dagelijkse bankzaken niet alleen kunnen doen. Tijdens de proef met Bankinformatiepunten komt die hulp ook naar de plaatselijke bibliotheek.
Vier jaar geleden ontving de Friese scholengemeenschap Roobol subsidie van Tel mee met Taal voor het bereiken van laagtaalvaardige ouders. In een interview lichtte projectleider Else van der Greft hun ambitieuze plannen toe. Hoe is de school erin geslaagd de tijdelijke subsidie om te zetten in een structurele aanpak?
Lees verder in dit interview met Else van der Greft.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen. Voor het leren van de Nederlandse taal kunnen ze onder meer terecht bij lokale initiatieven. De stichting Taal Doet Meer organiseert samen met de Protestantse Diaconie Utrecht sinds begin 2022 groepslessen voor Oekraïense vluchtelingen die tijdelijk onderdak hebben gevonden in de gemeente Utrecht. Tineke Zwarts en Marie-Louise Kuijpers vertellen over het begeleiden van een taalgroep voor deze bijzondere doelgroep.
Lees verder in dit interview met Tineke Zwarts en Marie-Louise Kuijpers.
Even een DigiD aanvragen of belastingteruggave van je bijbaan regelen? Veel jongeren hebben moeite met de digitale dienstverlening van de overheid. De lesmodules van Digisterker kunnen leerlingen van het vmbo, mbo en praktijkonderwijs hierbij helpen.
Paradiso en de Openbare Bibliotheek Amsterdam organiseren samen het programma Zing Nederlands Met Me. Mensen die Nederlands leren kunnen onder begeleiding van een voorzanger meezingen met een veelzijdige en uitdagende selectie Nederlandstalige liedjes.
Lees verder in dit interveiw met Caroline Dest en Sanne Lohof.
In de fabrieken van Van Geloven rollen dagelijks honderdduizenden kroketten en frikandellen van de band. De medewerkers die deze typisch Nederlandse snacks produceren krijgen van hun werkgever taalcursussen aangeboden, daarin deels gesteund door de subsidie van Tel mee met Taal. Opleidingscoördinator Willemien Kruithof vertelt hoe de snackproducent achter onder andere Van Dobben en Mora investeert in de basisvaardigheden van het personeel.
Met een toolkit voor huisartsenpraktijken wil de gemeente Rotterdam de taalvaardigheid van inwoners rond gezondheid verbeteren. Laaggeletterde Rotterdammers maken vaker gebruik van de spoedeisende hulp, maken minder gebruik van preventieve zorg en begrijpen etiketten van medicijnen minder goed.
GGZ-instelling Mental Health Caribbean op Bonaire werkt aan het verbeteren van het taalniveau van medewerkers, in het Nederlands én Papiaments. Beleidsmedewerker Christine Alvarez: “Gevoelens kun je het beste in je eigen taal uitdrukken.”
Meer dan honderd bibliotheken zetten in de afgelopen twee jaar een project op om de taalvaardigheid van ouders te verbeteren. De Koninklijke Bibliotheek (KB) begeleidde deze projecten en deelde de ervaringen met het werkveld. Tirza de Fockert, beleidsadviseur basisvaardigheden bij de KB, vertelt wat de ‘Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders’ bibliotheken heeft opgeleverd.
Op 21 juni 2023 reikte Stichting Lezen en Schrijven de Taalheldenprijzen uit. Met de Taalheldenprijzen zet de stichting mensen die beter leerden lezen en schrijven in de schijnwerpers. Winnaar in de categorie Begeleider was Fatiha Oucherg.
In 2023 zijn het Rijk en gemeenten begonnen met het opzetten van een Landelijk Beeld Volwasseneneducatie. Tussen regio’s blijken grote verschillen te bestaan in onder meer bereik, doelgroepen en cursusaanbod. Een regio die positief opvalt is Noord-Holland Noord. Wat is het geheim van de samenwerkende gemeenten in deze regio? Carla de Ruiter, beleidsadviseur onderwijs en WMO bij de gemeente Alkmaar, geeft vier praktische tips.