Skip to main content

Taalvaardigheid van kinderen begint bij de ouders. Om ervoor te zorgen dat kinderen beter worden in taal, kunnen ouders bijvoorbeeld voorlezen en gesprekken voeren. Professionals kunnen ouder en kind hierbij ondersteunen.

Doorbreek de cyclus 

Bij de aanpak van basisvaardigheden is het belangrijk om niet alleen oog te hebben voor volwassenen, maar ook voor hun kinderen. Te vaak worden problemen met basisvaardigheden van generatie op generatie doorgegeven. Door deze cyclus te doorbreken, geeft de overheid kinderen en hun ouders nieuwe kansen om volwaardig mee te doen in onze samenleving. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website Kunst van Lezen of op de website over de gezinsaanpak. 

Voor ouders, kinderen en professionals 

Aandacht voor taal is van groot belang. Zeker voor professionals in de jeugdgezondheidszorg, de vroege en voorschoolse opvang en andere organisaties die werken met ouders met jonge kinderen. Daarom organiseren bibliotheken initiatieven voor ouders, kinderen en professionals: 

  • Bij bibliotheken zijn veel (gratis) programma’s en activiteiten voor ouders en hun kinderen. Zoals een voorleesuurtje, of advies bij het uitzoeken van een geschikt boek. Een abonnement voor kinderen in de bibliotheek is altijd gratis. 
  • Alle kinderen die in Nederland geboren worden, hebben in de eerste maanden van hun leven recht op het BoekStartKoffertje. Ouders kunnen dit koffertje ophalen bij hun lokale bibliotheek, en dan meteen een gratis abonnement voor hun baby afsluiten. Zo hebben alle kinderen al op jonge leeftijd toegang tot boeken. 
  • Steeds meer consultatiebureaus hebben een BoekStartCoach. Dat is een adviseur die ouders informeert en adviseert over het belang van (voor)lezen. De BoekStartCoach geeft tips en verwijst ouders door naar de bibliotheek. 
  • Het programma Bibliotheek op School stimuleert samenwerking tussen scholen en bibliotheken. Zo hebben kinderen op school de beschikking over mooie boeken, en hulp bij het kiezen van een boek dat bij hen past. 
Links 
Basis over basisvaardigheden Gezin en preventie Interventie Sociaal domein Docenten
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.