Camouflageaanbod
Camouflageaanbod is aanbod in de volwasseneneducatie waarbij aandacht voor basisvaardigheden niet expliciet als doel wordt genoemd. Vandaar de term ‘camouflage’.
Bron
- Organisatie Berenschot/ITTA UvA
- Dit kennisbankartikel is toegevoegd door Stichting Lezen en Schrijven
Camouflageaanbod is er in twee vormen.
- Activiteiten waarbij het doel niet expliciet is om aan basisvaardigheden te werken, maar waarmee de organisatie deelnemers aantrekt. Tijdens het aanbod krijgen deelnemer en begeleider inzicht of de deelnemer behoefte heeft aan versterking van basisvaardigheden. Dit aanbod valt onder informeel aanbod, er wordt immers niet gewerkt aan de eindtermen volwasseneneducatie. Het kan dus niet worden betaald uit WEB-gelden.
- Activiteiten die niet lijken te gaan over het verbeteren van de basisvaardigheden, om zo de drempel voor deelnemers te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn cursussen ‘Voorlezen aan je kleinkind’ of ‘Verkoop je spullen op Marktplaats’. In het aanbod zelf werken begeleider en deelnemer wel aan de eindtermen van de basisvaardigheden, maar altijd in relatie tot de leervraag. Doel van het aanbod is dat deelnemers net dat stuk basisvaardigheden versterken waar ze in hun leven behoefte aan hebben. Zoals voorlezen voor hun kleinkind. En niet ook nog alle andere functionele taken waar je leesvaardigheid voor nodig hebt. Het heet camouflage, omdat je deelnemers zou afschrikken met een cursus ‘lezen’. Dit soort camouflageaanbod valt onder non-formeel aanbod. Het kan worden uitgevoerd met professionele docenten en met vrijwilligers. Dit aanbod mag worden betaald uit de WEB.
Sommige mensen hebben moeite met de term camouflage, omdat het lijkt of je deelnemers voor de gek houdt. Maar eigenlijk doet het aanbod precies wat het belooft: werken aan vaardigheden om je kleinkind voor te lezen of je spullen op Marktplaats te verkopen.
Meer lezen?
Educatie
Interventie
Gemeente
Taalhuisprofessionals