Startpunt Vrijwilligers
Vrijwilligersnet was een website voor vrijwilligers die een cursist of taalmaatje begeleiden. Op Vrijwilligersnet vond je kennis, inspiratie en materialen. Op 1 mei 2021 is vrijwilligersnet opgeheven. Alle informatie is verhuisd naar Startpunt Vrijwilligers.
Bron
- Organisatie Stichting Lezen en Schrijven
- Contactgegevens info@lezenenschrijven.nl
- Link naar website https://www.startpuntvrijwilligers.nl
- Dit kennisbankartikel is toegevoegd door Stichting Lezen en Schrijven
Veel mensen helpen anderen vrijwillig bij het werken aan hun basisvaardigheden. Maar hoe ondersteun je cursisten op de beste manier? Welke materialen kun je inzetten? Deze informatie vind je op het Startpunt Vrijwilligers.
Begeleiden bij basisvaardigheden: hoe doe je dat?
In Nederland hebben veel volwassenen moeite met basisvaardigheden. Basisvaardigheden zijn lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Bij een roc of een Taalhuis kunnen mensen hun basisvaardigheden verbeteren. Docenten, bibliotheekmedewerkers of vrijwilligers begeleiden ze. Docenten en bibliotheekmedewerkers hebben hiervoor geleerd. Vrijwilligers niet. Daarom is het voor hen soms lastig om te bepalen hoe ze een cursist het best kunnen helpen. Want waar werk je aan? En welke materialen gebruik je daarbij?
Hoe vind je als vrijwilliger de juiste informatie?
Tijdens een intakegesprek hoor je vaak wat een cursist wil leren. Wat vindt hij moeilijk? Waar wil hij hulp bij? Daarna kan je met je begeleider bespreken waar je de cursist mee kan helpen. Misschien heb je wel een training gehad over de juiste begeleiding. Daar kun je ook ideeën uithalen. Je vindt nog meer inspiratie op Startpunt Vrijwilligers. Dat is speciaal gemaakt voor vrijwilligers die een cursist of taalmaatje begeleiden. De website is ook voor mensen die interesse hebben in (taal)vrijwilligerswerk. De verschillende onderdelen geven een indruk van het vrijwilligerswerk.
Wat vind je hier?
Startpunt Vrijwilligers geeft online hulp. Je vindt er materialen, werkvormen, handleidingen en filmpjes over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over de doelgroepen NT1 en NT2. Over taalcoaching via WhatsApp. En over de begeleiding van ouders met jonge kinderen. Het zijn allemaal kleine stukjes online training. Je volgt de training wanneer jij tijd hebt.
Meer informatie
Klik op de link om naar Startpunt Vrijwilligers te gaan. Informatie over de begeleiding van NT2-deelnemers staat ook op de website van Het Begint met Taal.