Bouwsteen 10: Certificering
Het Taalhuis doet mee aan de vierjaarlijkse certificering van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Bij deze certificering worden kwaliteit en toekomstsbestendigheid van het Taalhuis getoetst aan de hand van zogeheten certificeringsnormen, ook wel kwaliteitsnormen genoemd. Deze certificering is niet verplicht, maar het is voor het Taalhuis zelf en de gemeente als opdrachtgever een goede manier om de kwaliteit te borgen.
Handreiking Kwaliteit
In de Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden staat een overzicht van (zelf)evaluatieinstrumenten. En wat zij meten en monitoren. Deze instrumenten kan je goed inzetten in combinatie met kwaliteitsgesprekken en een kwaliteitscontrole door een onafhankelijke partij zoals CBCT.
Lees meer in de Handreiking kwaliteit p.48CBCT
De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van taalhuizen. Daarnaast deelt CBCT kennis en informatie.
De kwaliteit en toekomstsbestendigheid van het Taalhuis worden altijd getoetst aan de hand van zogeheten certificeringsnormen, ook wel kwaliteitsnormen genoemd. (link https://certificeringsorganisatie.nl/normen-taalhuizen/) Het certificeringproces bestaat uit de volgende fases.
- Aankondiging
Je ontvangt een mail met daarin het kwartaal waarin de audit ingepland wordt en de vraag wie uit jouw organisatie aan de applicatie (Zenya) toegevoegd moet worden om daarmee te kunnen werken.
- Intake
De gebruiker die je hebt opgegeven ontvangt een e-mail via Zenya. Na het aanmaken van het account volgt een e-mail met een link naar de intake. Je ontvangt daarna een bevestigingsbrief met alle afspraken, de auditcategorie, duur van de audit en de namen van de auditoren.
- Zelfevaluatie
Je gaat aan de slag met de zelfevaluatie. Deze rond je uiterlijk zes weken voor de audit af. In de zelfevaluatie geef je aan hoe je organisatie of (digi)taalhuis ervoor staat: je huidige ambities en knelpunten en per certificeringsnorm de feitelijke situatie en hoe je die zelf beoordeelt.
- Audit
Dit is het gesprek over de kwaliteit van je organisatie. Het auditteam gaat in gesprek met je collega’s en andere belanghebbenden om een goed beeld te krijgen. Op zoek naar het eerlijke en leerzame verhaal over jouw organisatie.
- Rapportage
Na de audit maakt de auditor de concept-rapportage. Je ontvangt deze uiterlijk drie weken na de audit voor hoor en wederhoor. In het rapport staat het certificeringsadvies: gecertificeerd, voorwaardelijk gecertificeerd, niet gecertificeerd.
- Certificering
Je ontvangt digitaal via Zenya een besluitbrief met het definitieve rapport. Ben je gecertificeerd? Dan ontvang je per post het auditrapport, een gevelbord en een certificaat. Ben je voorwaardelijk of niet gecertificeerd? Dan ontvang je per post alleen het auditrapport en wordt een heraudit ingepland.
Op de website van CBCT is meer informatie te vinden over de certificering:
Wil je meer weten over het certificeringproces, hoe je je daarop kunt voorbereiden of ben je benieuwd naar een voorbeeld van zelfevaluatie? Kijk dan op de website van CBCT bij Proces (link ).
CBCT heeft ook een overzicht met Veelgestelde vragen over de certificering.
Er zijn verschillende podcasts en een webinar te vinden op de website.
Rapport: Taalhuizen doen ertoe!
In 2022 verscheen een tussentijdse rapportage over de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de Taalhuizen. Het nieuwe rapport uit 2024 Taalhuizen doen ertoe! trekt de lijn door tot en met 2023. En verbindt die met conclusies en waarnemingen van recente publicaties op het gebied van laaggeletterdheid. Tegelijkertijd is het rapport een handreiking aan de sector en de politiek om opnieuw zichtbaar te maken waar de sterktes en zwaktes van Taalhuizen liggen. En te onderstrepen dat het van belang is verder te gaan met het doorontwikkelen en professionaliseren van taalhuizen in Nederland.
Ga naar het Rapport Taalhuizen doen ertoe!Bnetwerk: Certificering: werken aan kwaliteit
Als bibliotheek of Taalhuis wil je toekomstgericht werken. Certificering kan daarbij helpen.
Op de website van Bnetwerk staat een overzicht met kaders, fases en planning van de certificering van CBCT. Daarnaast is er een document met veelgestelde vragen antwoorden. Plus een interview met de directeur van CBCT, Willem Camphuis.
Bnetwerk: CertificeringSubsidie voor certificering
Taalhuizen kunnen subsidie aanvragen voor de kosten van hun certificering. De subsidie dekt de kosten van het certificeringstraject door CBCT. Je kunt vanaf nu tot eind 2027 subsidie aanvragen.
Subsidieregeling certificeringTerugkijken: Kennisatelier kwaliteit van het Taalhuis
In mei 2024 organiseerde het Expertisepunt Basisvaardigheden samen met CBCT het kennisatelier 'De kwaliteit van het Taalhuis'. Het Expertisepunt ging in gesprek met Willem Camphuis over de kwaliteit van het Taalhuis, het nieuwe certificeringskader en samen beantwoordden ze vragen uit het publiek.
Kijk de opname van het kennisatelier terug op YouTube