Bouwsteen 8: Vrijwilligers
Het Taalhuis zet ook vrijwilligers in. Deze vrijwilligers worden op basis van een gericht plan ingewerkt en opgeleid, bijvoorbeeld door het volgen van de Basistraining van Stichting Lezen en Schrijven.
Om het vrijwilligerswerk goed in te richten kunnen de normen van het vrijwilligerskeurmerk Goed Geregeld worden gebruikt.
Handreiking Kwaliteit
In de Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden staat een themapagina over Non-formele educatie met Professionals en Vrijwilligers. Wanneer zet je vrijwilligers in?
Meerwaarde van vrijwilligers
De inzet van vrijwilligers kan een opstap zijn naar een cursus, extra contactmomenten en oefening bieden naast een cursus. Maar ook motiverend zijn voor leerders om door te gaan en te blijven oefenen. Vrijwilligers kunnen inspelen op de persoonlijke behoefte van deelnemers, stellen gerust, geven vertrouwen en zijn benaderbaar voor vragen.
Kwaliteit van vrijwilligers
Om kwaliteit en continuïteit van vrijwilligers blijvend te kunnen bieden vraagt dat wel wat van het Taalhuis. Allereerst een coördinator die verantwoordelijk is voor het vrijwilligersmanagement, zoals werving, training en begeleiding van vrijwilligers.
Daarnaast is het belangrijk kennis te hebben over wat voor vrijwilliger je voor welk aanbod en voor welke doelgroep inzet. Denk aan NT1, NT2, digitale vaardigheden.
Werven vrijwilligers
Bij het werven van vrijwilligers voor deze verschillende doelgroepen en activiteiten is het belangrijk voor ogen te houden wat deelnemers willen leren, hoe ze begeleid willen worden en wat de verwachte leercurve is. Om je hierbij te ondersteunen kun je gebruikmaken van verschillende instrumenten die worden genoemd in de handreiking.
- Vrijwilligersmodel NT1 en vrijwilligersmodel NT2
Over de rollen, taken en competenties van vrijwilligers: voor de inzet van vrijwilligers in non-formele educatie bij NT1 en bij NT2 zijn twee modellen ontwikkeld.
- Training van vrijwilligers
Over trainingsaanbod en materialen voor vrijwilligers:- Stichting Lezen en Schrijven biedt trainingen voor vrijwilligers NT1, gecijferdheid en digitale vaardigheden
- Stichting Het Begint met Taal verzorgt trainingsaanbod en biedt materialen specifiek voor NT2-vrijwilligers.


Het Begint met Taal: opleiden en begeleiden van vrijwilligers
Het Begint met Taal helpt anderstaligen sneller mee te doen door ze te koppelen aan vrijwilligers voor taalontmoetingen en door andere organisaties te ondersteunen. Het Begint met Taal richt zich daarbij op drie niveaus: beleidsplannen, coördinatie en deskundigheidsbevordering.
Ze bieden ondersteuning aan coördinatoren bij het werven, opleiden en begeleiden van vrijwilligers. In het Raamwerk voor coördinatoren staat hoe je als coördinator inzicht krijgt in wat je nodig hebt aan kennis, kunde en houding om taalcoaching effectief te organiseren. Met een zelfevaluatie en stappenplan. In de flyer 10 succesfactoren voor taalcoaching lees je hoe je zorgt dat taalcoaching effectief is.
Het Begint met Taal heeft een ook Taalcoach-academie met allerlei webinars en trainingen voor coördinatoren en voor vrijwilligers. Zoals een Starttraining, maar ook themagerichte trainingen zoals Intake en gespreksvoering of Actieve werkvormen.
Lees meer op de website van Het begint met Taal
Artikel: Zes succesfactoren voor vrijwillige inzet
Het oefenen van basisvaardigheden met de hulp van een vrijwilliger biedt een waardevolle aanvulling op de lessen van een docent. Maar hoe kan je als gemeente vrijwilligerswerk op een effectieve manier organiseren? Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven stelden samen de volgende zes succesfactoren vast die bijdragen aan een geslaagd WEB-beleid.
- Maak vrijwillige inzet standaard onderdeel van je beleid
- Stuur op kwaliteit en impact
- Zorg voor een sterke financiële basis
- Gebruik de kennis en ervaring van het werkveld
- Werk doelgericht
- Deel expertise en kennis.

Voor vrijwilligers: Startpunt Vrijwilligers
Ben je als vrijwilliger op zoek naar oefenmateriaal om te gebruiken met je deelnemers? Of wil je je eigen vaardigheden als coach verbeteren? Welkom op het Startpunt Vrijwilligers. Een samenwerking tussen Stichting Het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven. Hier vind je een overzicht van materialen en trainingen die beschikbaar zijn en waar je ze kunt vinden.
Startpunt vrijwilligers