Onderzoek: Taalhuizen doen ertoe!
CBCT heeft samen met haar partners een rapport laten maken over de taalhuizen in de afgelopen vier jaar. Het rapport “Taalhuizen doen ertoe!” van Ton Brandenbarg bouwt voort op een eerder onderzoek en maakt de verbinding met conclusies en waarnemingen van recente publicaties op het gebied van laaggeletterdheid. Tegelijkertijd is het rapport een handreiking aan de sector en de politiek om opnieuw zichtbaar te maken waar de sterktes en zwaktes van taalhuizen liggen. Het belang van het doorgaan met het door ontwikkelen en professionaliseren van taalhuizen wordt nogmaals onderstreept.
Via de knop hieronder kun je de link naar het volledige rapport vinden, en de link naar de samenvatting.
Aanbevelingen
Met vijf duidelijke aanbevelingen aan de hele sector, inclusief het Rijk en de gemeenten, is het onderzoek een mooie stap richting de verdere ontwikkeling van de taalhuizen in Nederland. Deze aanbevelingen lees je hier al terug:
- Luister naar de taalvrager
De stem van ‘de lerende’ moet beter gehoord worden om richting te geven aan de invulling van programma’s en uitvoering. Trainingsprogramma’s dienen daarop toegesneden te worden.
- De rol van gemeente als opdrachtgever en regisseur
De rol van gemeenten als opdrachtgever en regisseur moet nog veel concreter worden. Het Rijk moet zorgen voor kaders en richtlijnen en de daarbij behorende financiering. De gemeente moet zorgen voor de lokale vertaling. Op dit moment kunnen gemeenten hun opdrachtgeverschap naar eigen inzichten invullen. Dat betekent veel vrijheid en is op zich het meest effectief, maar kan ook leiden tot vrijblijvendheid.
- Het belang van certificering voor kwaliteitsbevordering
Het belang van certificering door CBCT (taalhuizen) voor kwaliteitsbevordering en organisatieontwikkeling is voldoende aangetoond. In de komende fase zal de certificering zich verder richten op een meer integrale benadering (basisvaardigheden in plaats van alleen taal). Daarnaast moet er voldoende aandacht zijn voor maatwerk per taalhuis. De expertise van CBCT kan door taalhuizen en overheden beter benut worden (kennis delen).
- Samenwerking bibliotheken en netwerkpartners
De rol van bibliotheken is belangrijk, maar niet bepalend. Ze bieden belangrijke randvoorwaarden zoals een fysieke plek, veel bezoekers, brede toegankelijkheid. Mensen kunnen hier direct hun vraag kwijt, maar de bibliotheek is een informatiepunt en géén sociaal loket. Het gezamenlijk optrekken van bibliotheken met andere partijen is dus een belangrijke voorwaarde voor succes.
- Bereik NT1
Uitdagingen voor de komende periode liggen bij het bereiken van NT1‘ers en een genuanceerde benadering van NT2’ers. Programma’s en aanpak concreet aanpassen is de voorwaarde voor succes. Het gaat om van een probleem naar een oplossingsgerichte benadering te komen, vanuit de vraag van de ‘lerende’.