Wat is gecijferdheid en waarom is het belangrijk?
Veel mensen denken dat gecijferdheid gaat over rekenen. Maar het gaat veel verder dan dat. Wat is gecijferdheid precies en waar heb je het voor nodig in het dagelijks leven?
Geletterdheid en gecijferdheid
Gecijferdheid betekent de mate waarin iemand in het dagelijks leven kan omgaan met situaties waarin getallen, maten en verbanden een rol spelen. Gecijferdheid gaat over omgaan met geld, tijd, maten, tabellen en grafieken. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben zowel moeite met lezen en schrijven als met cijfers. Het aantal mensen dat alleen moeite heeft met cijfers is zelfs groter dan het aantal mensen dat alleen moeite heeft met taal.
Maar waarom is dit nu een probleem, waar heb je cijfers voor nodig?
Waarom gecijferdheid belangrijk is.
De hele dag heb je te maken met cijfers en verbanden. Vaak besef je het niet eens. Denk bijvoorbeeld eens aan een normale dag. Je wordt wakker, kijkt op de wekker hoe laat het is. Je berekent hoeveel tijd je nog hebt voordat je op je werk moet zijn. Je bekijkt de treintijden op je mobiel, ziet dat er vertraging is, +8 minuten. Je rekent de nieuwe vertrektijd uit. Je zet de douche aan en stelt het aantal graden in van de warme kraan. Je kijkt op je weer app hoeveel graden het wordt en bekijkt welke kleren daarbij passen. Je kijkt op de klok en rekent uit hoeveel tijd je nog hebt. Je zet koffie en meet het aantal schepjes en hoeveelheid water. Je loopt de deur uit en gaat snel nog even langs de winkel voor ontbijt. Je ziet dat een croissantje met sinaasappelsap in de aanbieding is en rekent uit hoeveel dat scheelt met de normale prijs. Je rekent af en loopt naar de trein. Je ziet dat je moet haasten want het is nu 08.55 en de trein gaat om 08.58 uur.
Zomaar een uurtje op een dag waarin je al meer met cijfers hebt gedaan dan je misschien beseft. Maar denk ook aan het bijhouden van je agenda (tijden en data), kleding maten, koken (hoeveelheid water / melk toevoegen) en klussen (meten).
Grotere problemen
Stel je voor dat al deze dingen je moeite kosten. Dan is de kans groot dat je in grotere problemen komt dan alleen te laat komen. Bijvoorbeeld de dosering van je medicijnen, signaleren wanneer je teveel betaalt voor iets, berekenen hoeveel geld je op je rekening hebt, hoeveel er vanaf gaat aan vaste lasten en hoeveel je dus beschikbaar hebt voor boodschappen, kleding etc. Allemaal belangrijke dingen in het leven waarbij cijfers een rol spelen.
Daarom organiseerden we een kennissessie voor taalvrijwilligers over gecijferdheid. Hoe kun je rekenvaardigheden op een leuke manier toevoegen aan je taaloefeningen?