Skip to main content

In de aanpak van laaggeletterdheid is de samenwerking tussen de partners in het lokale taalnetwerk erg belangrijk. Meestal bestaat het taalnetwerk uit tenminste de gemeente, de bibliotheek, taalaanbieders en vrijwilligersorganisaties. Met het Groeimodel breng je deze partners van een lokaal taalnetwerk samen. Om de aanpak van laaggeletterdheid te verbeteren en de samenwerking te versterken.

Bron

Geen standaardaanpak, maar juist maatwerk

Het Groeimodel helpt om samen de aanpak van laaggeletterdheid te bespreken. En om een beeld te krijgen van de sterke en minder sterke onderdelen van de aanpak. Daarbij kan het Groeimodel gemeenten ondersteunen bij het maken van een volgende stap in hun integrale aanpak van laaggeletterdheid. Het model kan ook worden gebruikt voor een regionale samenwerking, zoals een Bondgenootschap of Taalpact. Een goede lokale samenwerking vraagt om maatwerk. Daarom is het Groeimodel geen standaardaanpak.

Het Groeimodel bestaat uit vier stappen: 

  1. Intake 
  2. Flitspeiling (online, 15 minuten) 
  3. Werksessie (150 minuten) 
  4. Conclusies 

Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde het Groeimodel samen met het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht (USBO). Hiervoor werd praktijkonderzoek gedaan naar de aanpak van laaggeletterdheid in verschillende gemeenten. In 2020 won het Groeimodel de maatschappelijke impact prijs van Universiteit Utrecht. Meer dan 40 netwerken maakten al gebruik van het Groeimodel. 

Basis over basisvaardigheden Lezen en schrijven Interventie Beleidsmakers Vrijwilligers Welzijnsprofessionals Wetenschappers Taalhuisprofessional NT1 NT2
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.