Skip to main content

Sommige kinderen vinden rekenen of getallen lastig. Hun ouders willen graag helpen, maar weten soms niet goed hoe of vinden het zelf ook lastig. Soms geven ouders dan onbewust door aan hun kinderen dat rekenen moeilijk is. Daarom is het onderzoek ‘De Rekentrein’ gestart. De Rekentrein is een programma bedoeld voor ouders die willen weten hoe zij hun kinderen kunnen helpen met rekenen. En misschien zelf ook wat beter willen leren omgaan met getallen.

Bron

De Rekentrein is een programma voor ouders met jonge kinderen (tot 12 jaar). Een vrijwilliger komt bij het gezin thuis en onderneemt samen met ouder en kind diverse activiteiten waarin getallen voorkomen. Zoals een spelletje met een dobbelsteen of samen koekjes bakken. De vrijwilliger praat met ouder en kind over de getallen. Wat betekenen ze? Wat is meer of wat is minder? Het kind leert hierdoor beter om te gaan met de getallen. En de ouders leren van de vrijwilliger wat activiteiten zijn die bij hen passen. En hoe ze met hun kind over getallen kunnen praten. Zo besteden zij op een leuke manier aandacht aan getallen.

De Rekentrein lijkt op de VoorleesExpress, die zich richt op (voor)lezen. In het onderzoek is gekeken of de aanpak van de VoorleesExpress ook werkt voor rekenen. Het onderzoek richt zich op twee hoofdvragen:

  • Wat werkt goed bij de VoorleesExpress?
  • Welke activiteiten met getallen kunnen gezinnen thuis doen?

Het antwoord op de vragen vind je in de eindrapportage. Daarbij is ook een overzicht van rekenactiviteiten, het draaiboek en de handleiding beschikbaar. Het onderzoek De Rekentrein krijgt in 2024 een vervolg.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het Expertisepunt Basisvaardigheden. Benieuwd naar andere onderzoeken mogelijk gemaakt door ons? Klik dan hier.

Basis over basisvaardigheden Geldzaken Rekenen Onderzoek Beleidsmakers Vrijwilligers Welzijnsprofessionals Docenten
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.