Skip to main content

Het Taalhuis heeft een of meerdere fysieke plekken in de gemeente of de regio. Daar is een basiscollectie met les-, oefen- en toetsmaterialen. Meestal is er een spreekuur waar mensen zich kunnen aanmelden of vragen kunnen stellen over het aanbod voor basisvaardigheden en de materialen. Het Taalhuis heeft een actueel overzicht van alle lessen en cursussen voor het verbeteren van basisvaardigheden van taalaanbieders en andere samenwerkingspartners.

Tip: Handreiking Kwaliteit 

In de Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden worden tips gegeven voor de intake op de fysieke plek van een Taalhuis: 

  • Zorg voor een laagdrempelige locatie, dicht bij de doelgroep. 
  • Zorg voor een professionele intaker met de benodigde competenties. 
  • Zorg dat de intaker de leervraag naar boven haalt, voor vaardigheden en doelen.  
  • Zorg dat de intaker kennis heeft van het aanbod in de gemeente en van de sociale kaart. 

Je leest er meer over in de Handreiking, bij het Kwaliteitskader: Indicatoren voor kwaliteit intake en doorverwijzing. 

Naar de Handreiking: Kwaliteit bij de aanpak van basisvaardigheden

CBCT

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van Taalhuizen. Daarnaast deelt CBCT kennis en informatie. 

Bij de kwaliteitsnormen Middelen en Producten en diensten beschrijft CBCT dat het niet altijd makkelijk is om een goede fysieke plek in te richten voor het Taalhuis. Aan de ene kant moet de plek openbaar, goed zichtbaar en laagdrempelig zijn. Het moet fysiek toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. En het moet online toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld slechtzienden en slechthorenden. Aan de andere kant wil je de doelgroep privacy bieden, met een aparte ruimte voor intakegesprekken. 

Je leest er meer over op de website van CBCT bij kwaliteitsnorm 2: Middelen en kwaliteitsnorm 5: Producten en diensten. 

Naar de website van CBCT

Fysieke plek: locaties  

Sinds 2012 zijn honderden Taalhuizen opgericht. En ingericht met een fysieke plek, waar je binnen kan lopen om je aan te melden of vragen te stellen. Soms is die fysieke plek een tafel met kasten vol materialen in de bibliotheek. En soms een gezellig hoekje in een wijkcentrum, multifunctioneel centrum of brede school.  

In sommige gemeenten is er een Ontwikkelplein: één plek waar maatschappelijke hulp, non-formeel leeraanbod en bijvoorbeeld het Informatieplein Digitale Overheid (IDO) en het (digi)Taalhuis bij elkaar komt. Wil je weten wat dat Ontwikkelplein inhoudt en hoe je hiermee aan de slag kan gaan? Probiblio schreef een Handreiking voor het werken met een Ontwikkelplein. In deze handreiking vind je inspiratie en handvatten over het werken met een ontwikkelplein.  

Leermaterialen 

Een Taalhuis heeft een basiscollectie met les-, oefen- en toetsmaterialen. Maar wat is nu eigenlijk een ‘basiscollectie'? Veelgebruikte materialen zijn de boekjes van Succes! voor NT1-deelnemers en SpreekTaal voor NT2-deelnemers. Voor beide groepen zijn er leesboeken in eenvoudige taal en online programma's van Oefenen.nl en Steffie.nl. Partners vanuit de bibliotheek of een taalaanbieder hebben vast nog meer goede ideeën over geschikte materialen. En laat je inspireren door de volgende bronnen: 

  • Op Bnetwerk van de KB staat de Leermiddelengids Basisvaardigheden. Deze interactieve leermiddelengids geeft een overzicht van educatieve programma's voor laaggeletterden, minder-digivaardigen, nieuwkomers en werkzoekenden. 
  • Stichting Lezen en Schrijven heeft samen met de KB een Materialenwijzer ontwikkeld. Hierin vind je lesmateriaal om te oefenen met taal, rekenen en digitale vaardigheden en thematisch lesmateriaal.  
  • Wil je weten welke didactische uitgangspunten NT1 leer- en lesmateriaal kent, welke niveaus er worden gebruikt, en waar je NT1 leermateriaal kan vinden? Het expertisepunt schreef een kennisdocument over Leermaterialen NT1
  • Op Boom NT1 vind je lesmaterialen voor Nederlandstaligen, zoals de boekjes van Succes! van Stichting Lezen en Schrijven. Op Boom NT2 staan lesmaterialen voor anderstaligen. 
  • Op de website van Het Begint met Taal vind je oefenmaterialen zoals SpreekTaal en Gezonde Taal. Deze materialen zijn geschikt om in te zetten voor anderstaligen (NT2). 
  • Uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft leesboeken voor volwassenen in eenvoudige taal. 
  • Op Oefenen.nl staan ruim zestig verschillende programma’s om basiskennis en vaardigheden te vergroten. Er zijn programma’s voor zes thema’s: taal, digitale vaardigheden, rekenen en geld, gezond leven, samenleving en werk. Een veelgebruikte is Klik & Tik voor digitale vaardigheden. 
  • Op Steffie.nl vind je materialen en websites over verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, wonen en geld. 



Heb je vragen over lesmaterialen? Over een specifiek thema? Of voor een bepaalde doelgroep? Stel je vraag aan onze Vraagbaak! 

Naar de Vraagbaak
Basis over basisvaardigheden Handboek Taalhuisprofessionals
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.