Skip to main content

Het Amsterdams Taalakkoord helpt werkgevers met de aanpak van laaggeletterdheid binnen de eigen organisatie. Het akkoord bestaat uit een netwerk van 65 organisaties in de regio Amsterdam die afspraken hebben gemaakt om laaggeletterdheid onder medewerkers, klanten of patiënten beter te herkennen, duidelijk te communiceren en taalscholing aan te bieden. De gemeente Amsterdam ondersteunt hen daarin.

Bron

Van de Amsterdamse beroepsbevolking hebben ongeveer 100.000 mensen moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid heeft grote impact op het dagelijks leven. Door hun taalachterstand laten laaggeletterden niet altijd zien wat ze kunnen. Onderzoek toont aan dat betere taalvaardigheid werkgevers ook veel oplevert: het zorgt bijvoorbeeld voor een hogere productiviteit en kwaliteit, betere communicatie, bredere inzetbaarheid en minder ziekteverzuim.

De ondertekenaars van het Amsterdams Taalakkoord stellen binnen een half jaar na ondertekening een plan van aanpak (Taalkaart) op. Daaruit blijkt wat de organisatie gaat doen om de gestelde doelen te bereiken. De gemeente Amsterdam ondersteunt de partners van het

taalakkoord bij het realiseren van hun ambities door te adviseren en faciliteren. De werkwijze van het Amsterdams Taalakkoord gaat uit van drie pijlers:

  1. Bewustwording
  2. Communicatie
  3. Taalscholing

Om organisaties op weg te helpen is er een

handreiking gemaakt waarin voor elk van de pijlers

een stappenplan staat.

Het Amsterdams Taalakkoord is opgericht in het kader van het landelijk actieprogramma Tel mee met Taal. Er zijn, verspreid over het hele land, meerdere regionale en lokale taalakkoorden waar werkgevers zich bij kunnen aansluiten.

Participatie en werk Handboek
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.