Skip to main content

Wat vind je hier?

Als vrijwilliger oefen je met je deelnemer(s) om een bepaalde basisvaardigheid te versterken. Dit kan een-op-een of in groepjes, in of buiten de klas. Je bent bijvoorbeeld taalmaatje of ondersteunt in de klas een rekendocent.

Aan de slag met basisvaardigheden

Wil je oefenmateriaal zoeken om te gebruiken met je deelnemer? Of wil je het oefenmateriaal op de juiste manier leren gebruiken of je eigen vaardigheden als coach verbeteren?

Start direct

Wil je oefenen met je deelnemer? Bespreek wat je deelnemer beter wil kunnen in het dagelijks leven. Denk aan het juiste (taal)niveau van je deelnemer.
Wil je je eigen vaardigheden als coach ontwikkelen? Start dan ook hier om snel een webinar, training of e-learning te vinden.

Voor wie ga je aan de slag?

Twee mensen zitten achter een tafel. Een persoon staat vooraan en praat gebarend naar de camera.

Tips voor taalvrijwilligers

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven organiseerden Stichting Het begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven een kennissessie voor vrijwilligers. Tijdens de sessie werden vragen van taalvrijwilligers beantwoord door een expertpanel. Bijvoorbeeld welke oefenmaterialen je het beste kunt gebruiken, hoe te beginnen met een deelnemer die nauwelijks Nederlands spreekt, hoe je je taalmaatje motiveert en nog veel meer. Hieronder vind je een aantal tips voor jou als taalvrijwilliger.

Lees het hele artikel hier

“Je bent nooit alleen taalcoach, je bent ook mentaalcoach.”

Eduard is taalvrijwilliger. Toen hij een jaar geleden met pensioen ging, wilde hij zijn maatschappelijke betrokkenheid niet verliezen. Omdat hij graag mensen die in Nederland komen wonen wilde helpen met taal, besloot hij taalvrijwilliger te worden via de bibliotheek in Hoogeveen. Hij ontmoette via de voetbalclub zelf een familie uit El Salvador. Hij zag dat de communicatie met de kantinemedewerkers moeizaam verliep en bood zijn hulp aan. “Ik hielp ze daarbij en zo raakten we in gesprek. Zij zaten in AZC Hoogeveen en zijn beiden universitair geschoold. Nadat een baan bij de gemeente San Salvador werd beëindigd, raakten ze in een arbeidsconflict waarna zij werden bedreigd en moesten vluchten.”

 

Lees het hele artikel hier

Samenwerken aan basisvaardigheden

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.