Kennismaken met: adviseurs Petra Popma en Bart Siekman van ITTA
Veel organisaties houden zich bezig met basisvaardigheden. Vanuit het expertisepunt willen we verbinding leggen tussen organisaties en de professionals die werken aan basisvaardigheden. Daarom stellen we elke maand iemand uit het werkveld voor. Deze maand maken we kennis met adviseurs, onderzoekers en docententrainers Petra Popma en Bart Siekman van ITTA.
Kort voorstellen
- Petra Popma en Bart Siekman
- Actief in regio Amsterdam
- Actief als onderzoekers, adviseurs en docententrainers
- Betrokken bij curatie
ITTA is een kennisinstituut voor Nederlands als eerste en tweede taal en zet zich in voor goede taalvaardigheid voor iedereen. Taalonderwijs is een belangrijke sleutel tot ontwikkeling op sociaal, persoonlijk en maatschappelijk vlak. Met onze ervaring en kennis over taalontwikkeling en taalonderwijs willen wij iedereen die sleutel geven: jong én oud, praktisch én theoretisch opgeleiden, Nederlandstaligen en anderstaligen. Zie ook: www.itta.uva.nl
Wat motiveert jullie om aan de slag te gaan met basisvaardigheden?
Om je leven in te kunnen richten zoals je zelf wilt, zijn taal, rekenen en digitale vaardigheden onmisbaar. Wat die vaardigheden zijn, verschilt per persoon en omgeving. Vaardige docenten zijn hierbij ook onmisbaar. Goede vragen stellen (wat wil je leren, hoe wil je leren en waarom wil je leren?) en passende lessen bieden: een docent moet dat kunnen om leerders hierin te begeleiden. Docenten coachen in wat zíj daarvoor nodig hebben, dat is waar wij warm voor lopen.
Wat was jullie grootste struikelblok / uitdaging?
Het was spannend om een geheel nieuwe opleiding te starten. Toen wij in 2019 begonnen met het aanbieden van de modules uit de opleiding tot docent basisvaardigheden, was dit natuurlijk nog niet overal bekend. Zou er wel voldoende vraag naar zijn? Nu start in november voor de derde keer de Module NT1, onderdeel van de opleiding docent basisvaardigheden.
Wat was voor jullie een bijzonder moment?
De ontwikkeling die wij zien bij de docenten tijdens de opleiding. Om ze te zien groeien in het vak, dat is prachtig.
Hebben jullie een droom die jullie nog graag zouden willen verwezenlijken? Welke is dat? Wat hebben jullie daarvoor nodig?
Het zou goed zijn als het diploma landelijk wordt erkend. Een landelijke standaard geeft een boost aan de kwaliteitsontwikkeling van het vak Docent basisvaardigheden.
Welke tip willen jullie anderen meegeven?
Een van de waardevolle dingen uit de modules is dat docenten samen leren en ook van elkaar leren. Ook voor de praktijk is dat waardevol: kijk eens samen kritisch naar een lesopzet of kijk eens bij elkaar in de les, dan leer je zo veel!
Maak ook kennis met... Lidy Hampsink Aalfs.