Skip to main content

Een beroepsopleiding voor docent basisvaardigheden is er niet. Er zijn wel modules die je kunt volgen.

Bron

Er is geen beroepsopleiding om docent basisvaardigheden te worden. Wat kun je wel doen?

Hoe word je docent basisvaardigheden?

Om docent basisvaardigheden te kunnen worden moet je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid hebben. Je haalt deze bevoegdheid door een lerarenopleiding af te ronden. Veel docenten zijn begonnen vanuit een lerarenbevoegdheid Nederlands of basisonderwijs. Zij hebben het vak vervolgens in de praktijk geleerd. Maar hoe kom je vervolgens aan de juiste kennis en vaardigheden om volwassenen te begeleiden?  

In 2011 onderzochten onderwijskundig advies- en onderzoeksbureau CINOP en kennisinstituut voor taalontwikkeling ITTA de mogelijkheden voor een opleiding voor docent basisvaardigheden. Dat leidde in 2016 tot een Raamwerk docent basisvaardigheden. Daaruit ontstonden negen opleidingsmodules.  

Voor wie zijn de opleidingsmodules? 

De modules zijn voor docenten met een pedagogische basis (pabo/lerarenopleiding). Daarnaast moet je ervaring hebben met het leren van basisvaardigheden aan volwassenen. Dat kan vanuit je werk of een stageplaats zijn.  

Een van de modules is de module NT1. Deze module is voor docenten die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van NT1 (Nederlands als eerste taal). Voor deze module is een werk- of stageplek in het NT1-veld nodig. Ook moet een collega of begeleider je in de praktijk kunnen beoordelen. De andere modules gaan over NT1 én NT2. Het ITTA biedt de modules aan. 

Wat levert het op?

De overheid liet de modules ontwikkelen voor docenten basisvaardigheden. Een geregistreerde opleider verzorgt de opleiding. Tijdens de opleiding leer je de theorie. Wat je leert oefen je in de praktijk. Je leert ook veel van collega-docenten. Aan het eind van de opleiding krijg je een erkend, officieel certificaat.  

Andere nascholing of bijscholing duurt soms maar een dag of een dagdeel. Met de opleidingsmodules voor docent basisvaardigheden ben je langere tijd intensief bezig. Je brengt kennis in de praktijk en je deelt je ervaringen tijdens bijeenkomsten. Zo werk je aan een specialisatie. Het onderwijs kan die specialisatie goed gebruiken.  

Meer lezen? 

Wat vind jij van de scholingsmogelijkheden voor docenten basisvaardigheden? Waar heb jij behoefte aan? Laat het ons weten door te mailen naar info@basisvaardigheden.nl

Basis over basisvaardigheden Digitale vaardigheden Educatie Rekenen Interventie Docenten NT1
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.