Tips voor vrijwilligers NT1 en NT2: aan de slag met gecijferdheid
Gecijferde situaties zijn overal. Bedenk maar eens hoeveel getallen, hoeveelheden, patronen en structuren je al tegengekomen bent sinds je vanochtend je bed uit kwam. Wil je met je taalmaatje aandacht besteden aan gecijferde vaardigheden? Dan zijn hier een aantal tips.
Begin rustig
Kijk eerst naar wat je taalmaatje al kan; in welke situaties is je taalmaatje al met informatie met getallen, diagrammen, grafieken, etc. bezig? Ga hierover in gesprek, bijvoorbeeld aan de hand van een praatplaat. Leg de nadruk op wat al goed gaat, hoe iemand omgaat met een situatie en praat over de ervaringen van je taalmaatje.
Gecijferdheid betekent niet sommen oefenen
Oefen situaties waar je taalmaatje mee te maken heeft in de praktijk. Ga dus geen droge sommen oefenen, daar heb je niet zoveel aan als je gecijferde informatie moet begrijpen en een beslissing moet nemen. Pak samen een 'probleem' aan (zo concreet mogelijk). Laat jouw taalmaatje zelf iets meebrengen uit hun dagelijks leven. Zoals nieuws, folders, tijdschriften, informatieborden, aanbiedingen in winkels. Vragen die je over een praktische situatie kunt stellen zijn:
- Waar gaat dit over?
- Wat is er allemaal te zien?
- Welke informatie begrijp je?
- Waar wil je meer van weten?
Geef ruimte aan eigen rekenstrategieën
Laat ruimte voor hun eigen rekenmanieren, ook al duurt dat langer. Als dat voor hen werkt, laat het ze dan vooral zo doen. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ze begrijpen wat ze doen. Ga niet uitleggen of uitrekenen, maar stel vragen. Denk samen hardop. Zo kun je groeien in gecijferdheid.
Gebruik de juiste materialen
Materialen en voorbeelden uit het leven van je taalmaatje sluiten het beste aan. Het praten over gecijferdheid is het belangrijkst, dan komen de rekenmanieren vanzelf aan bod; materiaal is altijd enkel ondersteunend. Het volgende oefenmateriaal kan je bijvoorbeeld gebruiken:
- Gespreksvragen van Gecijferdheid telt mee
Een verzameling van 50 onderwerpen rondom gecijferdheid. Bij elk onderwerp staan een aantal gespreksvragen. Deze kunnen gebruikt worden in groepen maar ook in één-op-één gesprekken. - Situaties die uitnodigen tot een gesprek van Gecijferdheid telt mee
Bij elke situatie is uitgebreidere informatie opgenomen, met onder andere ervaringen en citaten uit eerder gevoerde gesprekken. - SpreekTaal van Stichting Het Begint met Taal en VU-NT2
SpreekTaal is het meest gebruikte materiaal voor taalcoaching aan volwassen anderstaligen. In het SpreekTaal-assortiment zijn er modules over gecijferde vaardigheden beschikbaar zoals de modules met het thema Geld en het thema Dag en Tijd. - Succes! Rekenen van Stichting Lezen en Schrijven
Succes! Rekenen helpt bij beter leren rekenen. De methode bestaat uit een groot aantal losse boekjes en een Basishulp rekenen met extra uitleg. De boekjes gaan over situaties uit het dagelijks leven of werk. - Gebruik apps of websites, bijvoorbeeld een digitale reisplanner.
Bron: Gecijferdheid Telt Mee! een samenwerking tussen CINOP, Hogeschool Utrecht en UniversiteitUtrecht, (2024). Zie www.gecijferdheidteltmee.nl