Skip to main content

Gecijferde situaties zijn overal. Bedenk maar eens hoeveel getallen, hoeveelheden, patronen en structuren je al tegengekomen bent sinds je vanochtend je bed uit kwam. Wil je met je taalmaatje aandacht besteden aan gecijferde vaardigheden? Dan zijn hier een aantal tips.

Begin rustig

Kijk eerst naar wat je taalmaatje al kan; in welke situaties is je taalmaatje al met informatie met getallen, diagrammen, grafieken, etc. bezig? Ga hierover in gesprek, bijvoorbeeld aan de hand van een praatplaat. Leg de nadruk op wat al goed gaat, hoe iemand omgaat met een situatie en praat over de ervaringen van je taalmaatje.

Gecijferdheid betekent niet sommen oefenen

Oefen situaties waar je taalmaatje mee te maken heeft in de praktijk. Ga dus geen droge sommen oefenen, daar heb je niet zoveel aan als je gecijferde informatie moet begrijpen en een beslissing moet nemen. Pak samen een 'probleem' aan (zo concreet mogelijk). Laat jouw taalmaatje zelf iets meebrengen uit hun dagelijks leven. Zoals nieuws, folders, tijdschriften, informatieborden, aanbiedingen in winkels. Vragen die je over een praktische situatie kunt stellen zijn:

  • Waar gaat dit over?
  • Wat is er allemaal te zien?
  • Welke informatie begrijp je?
  • Waar wil je meer van weten?

Geef ruimte aan eigen rekenstrategieën

Laat ruimte voor hun eigen rekenmanieren, ook al duurt dat langer. Als dat voor hen werkt, laat het ze dan vooral zo doen. Dat geeft vertrouwen en zorgt ervoor dat ze begrijpen wat ze doen. Ga niet uitleggen of uitrekenen, maar stel vragen. Denk samen hardop. Zo kun je groeien in gecijferdheid.

Gebruik de juiste materialen

Materialen en voorbeelden uit het leven van je taalmaatje sluiten het beste aan. Het praten over gecijferdheid is het belangrijkst, dan komen de rekenmanieren vanzelf aan bod; materiaal is altijd enkel ondersteunend. Het volgende oefenmateriaal kan je bijvoorbeeld gebruiken:

Bron: Gecijferdheid Telt Mee! een samenwerking tussen CINOP, Hogeschool Utrecht en UniversiteitUtrecht, (2024). Zie www.gecijferdheidteltmee.nl​​​​​​​

Rekenen Cijfers Praktijkvoorbeeld Training Kennisdocument Wat werkt Vrijwilligers NT1 NT2 Werken met materialen Starten als taalvrijwilliger
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.