Skip to main content

Om goed mee te kunnen doen in de samenleving, moeten mensen goede basisvaardigheden hebben. Hiermee wordt bedoeld, dat je goed genoeg kan lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Maar wat nou, als iemand dit niet zo goed kan? Dan is het belangrijk dat die persoon een cursus kan doen om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.

Maar mensen die weinig of geen scholing zijn vaak helemaal niet zo enthousiast om een cursus te gaan doen. Dat blijkt uit onderzoek en uit de praktijk. En dat is jammer, want juist deze mensen halen veel voordeel uit een cursus. Daarom heeft de FNV, in opdracht van het programma Tel mee met Taal, vier vragenlijsten gemaakt over leren en ontwikkelen.  

Samen in gesprek over leren en ontwikkelen 

Er zijn vier verschillende vragenlijsten:  

De vragenlijsten gaan bijvoorbeeld over wat iemand makkelijk vindt en over ervaringen met leren. Ook staan er tips en voorbeelden bij. De uitkomst van de vragenlijst wordt dan gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan over leren en ontwikkelen. Of je nu al baan hebt of er juist een zoekt. Op deze manier gaan meer mensen hopelijk samen aan de slag. Want, zo staat op de website van FNV, ‘leren is belangrijk en hoort leuk te zijn voor iedereen’. ‘En door het invullen van de vragenlijst, ontdek je hoe je voor maximaal succes kan gaan!’ 

Ervaringen van praktisch geschoolde werknemers 

Naast de vragenlijsten, staan op de website van FNV artikelen over 3 werknemers en hun ervaring met leren en ontwikkelen. Hierin staat ook hoe je werknemers kan aanmoedigen om een cursus te gaan doen. Een veilige leeromgeving, waardering en het kunnen toepassen op het werk of in het privéleven, zijn hierbij bijvoorbeeld erg belangrijk.   

Vragenlijsten zijn samen met de doelgroep ontworpen 

Bij het ontwerpen van de vragenlijsten hebben de makers samengewerkt met mensen van de doelgroep, namelijk praktisch geschoolde mensen. De vragenlijst voor werknemers is daarom zo gemaakt, dat iemand met weinig scholing deze ook kan invullen. Maar werknemers of werkzoekenden kunnen de vragenlijst het beste samen met iemand invullen, bijvoorbeeld met een leidinggevende. Op deze manier kan ook meteen antwoord worden gegeven op mogelijke vragen. 

Heb je vragen over deze vragenlijsten? Stuur dan een e-mail aan een van de makers: FNV, Arjan Beune of Lidy Hampsink-Aalfs.

Basis over basisvaardigheden Digitale vaardigheden Lezen en schrijven Participatie en werk Rekenen Praktijkvoorbeeld
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.