Skip to main content

Voel je goed! is een leefstijlinterventie ontwikkeld door Stichting Lezen en Schrijven. De aanpak helpt laaggeletterde volwassenen om aan een gezonder leven te werken.

Bron

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij hebben vaak ook moeite met digitale vaardigheden. Zij kunnen hierdoor minder goed meedoen in de samenleving en hebben vaker een minder goede gezondheid dan mensen die geen moeite hebben met basisvaardigheden. Dat komt voor een deel doordat zij informatie over gezondheid, bijvoorbeeld over gezonde voeding, minder goed kunnen vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen. Die bestaat namelijk vaak uit geschreven tekst op etiketten, websites en in folders.

De aanpak bestaat uit twintig lessen gezondheidsvaardigheden, gegeven door een vrijwilliger in kleine groepjes van vier tot zes deelnemers. Tijdens de
lessen leren deelnemers over gezond(er) eten en meer bewegen. Wat is dat en hoe doe je dat? De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de Beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad staan centraal. Deze zijn eenvoudig uitgelegd zodat ook mensen die moeite hebben met lezen ze beter kunnen begrijpen. Ook is er aandacht voor het lezen en begrijpen van etiketten en krijgen deelnemers telkens een woordenlijst met belangrijke woorden die ze tegen kunnen komen als het gaat over voeding, beweging en gezondheid.

Basis over basisvaardigheden Lezen en schrijven Interventie Beleidsmakers
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.