Tel mee met taal subsidie – werkgevers
Subsidie voor werkgevers
Via Tel mee met Taal is er jaarlijks subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Als werkgever kan je subsidie aanvragen om te investeren in de basisvaardigheden van je werknemers.
Wil je in 2022 ook een subsidie aanvragen voor een project om laaggeletterdheid te verminderen? Vanaf 1 januari 2022 en tot en met 28 februari 2022 is dit weer mogelijk.
Waarom is zo belangrijk dat werkgevers investeren in de basisvaardigheden?
De arbeidsmarkt verandert snel. Daarom is het belangrijk dat mensen blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) onderhouden en verbeteren hoort daarbij. Het hebben van goede basisvaardigheden vergroot de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om op internet vacatures te zoeken en sollicitatiebrieven te schrijven. Ook op het werk zelf wordt het makkelijker. Denk aan digitale opdrachten, zoals werkbriefjes insturen of vakanties aanvragen. Of uitleg over veiligheid lezen en begrijpen.
Wie kan subsidie aanvragen?
Als werkgever kun je subsidie aanvragen voor scholing. Dit moet leiden tot een betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van jouw werknemers. Dit geldt ook voor zzp’ers die voor je bedrijf werken. Of andere werknemers waarmee je een minder duurzame arbeidsrelatie bent aangegaan. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke arbeidsplaatsen of beschut werk.
Het maakt niet uit of de werknemer Nederlands als moedertaal heeft of dat het gaat om een (arbeids-)migrant. Belangrijk: je mag de subsidie alleen inzetten voor werknemers met een taalniveau lager dan het referentieniveau 2F.
Wat levert de werkgeverssubsidie op?
Investeren in basisvaardigheden op de werkvloer (zoals taal, rekenen en/ of digitale vaardigheden) heeft verschillende voordelen, niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor jou als werkgever. Zo worden er minder fouten gemaakt op de werkvloer en werkstress én ziekteverzuim gaan omlaag. Ook krijgen werknemers doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen zelfstandiger werken. Veel werkgevers die geïnvesteerd hebben in een taalcursus op de werkvloer merken dat medewerkers efficiënter en effectiever communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.
Verwijzing en voorbeelden
- Meer over deze subsidieregeling
- Chauffeurs BAT krijgen smaak van taalcursus te pakken
- Hoe de Nederlandse taal opbloeide bij Fransen Roses
- “Taalbuddy’s op de werkvloer zijn goud waard”
- Winst op de werkvloer dankzij taal- en tabletcursus
- Familiebedrijf Van ’t Hek biedt werknemers taalles aan
- Succes taallessen op de werkvloer verspreidt zich ‘als een olievlek’
- Het Taalakkoord brengt expertise in huis