Skip to main content

Iedereen in Nederland krijgt berichten van de overheid. Maar veel mensen vinden het lastig om teksten van de overheid goed te begrijpen. Het is dan ook niet zo gek dat de brieven, formulieren, folders en websites te moeilijk zijn voor mensen met onvoldoende basisvaardigheden. Overigens is dit voorbeeld handig voor iedereen die duidelijk wil communiceren, niet alleen voor medewerkers van overheidsinstanties.

Bron

Op de website van Direct Duidelijk staan verschillende hulpmiddelen en voorbeelden om met eenvoudige taal aan de slag te gaan. Een van de overheidsorganisaties die hier gebruik van heeft gemaakt is de gemeente Oss.  

Als gemeente is het natuurlijk belangrijk dat de inwoners jouw informatie goed begrijpen. Daarom gebruiken de medewerkers van de gemeente Oss 4 stappen om in Klare Taal teksten te schrijven: 

  1. Bereid je tekst voor. Voordat je een tekst gaat schrijven, geef je antwoord op de vragen in dit formulier. In deze voorbereiding maak je duidelijk: 
    • Waarom je de tekst schrijft.
    • Voor wie tekst is bedoeld. 
    • Wat de lezer moet doen na het lezen van de tekst. 
       
  2. Bepaal de structuur van de tekst. Hiervoor gebruik je hetzelfde formulier als bij stap 1. Je deelt de informatie zo inzichtelijk mogelijk in. Maar je kijkt ook naar wat voor zinnen je het beste kan gebruiken. En naar welke woorden je het beste kunt kiezen. De Schrijfregels Klare Taal kunnen je hierbij helpen.  
     
  3. Zet je verhaal kort en duidelijk op papier.  
     
  4. Controleer je tekst. Ga na of je geschreven hebt volgens de regels van Klare Taal. In de uitgebreide Schrijfwijzer vind je uitleg, voorbeelden en tips over wat je wel en niet moet doen. Laat daarna iemand anders jouw tekst lezen om te controleren of deze duidelijk genoeg is. 

Met deze 4 stappen en de hulpmiddelen van Klare Taal, maak je makkelijk een begrijpelijke tekst. Het is daarom een goed voorbeeld voor andere overheidsorganisaties. Voor meer informatie en praktijkvoorbeelden, kijk op Direct Duidelijk - Gebruiker Centraal.  

Praktijkvoorbeeld Beleidsmakers Welzijnsprofessionals NT1 NT2
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.