Skip to main content

Enige tijd geleden kregen we deze vraag binnen. Ons Vraagbaak team ging ermee aan de slag.

Taal en cultuur zijn belangrijke onderdelen van je identiteit. En ze zijn sterk met elkaar verbonden. De taal of talen die je spreekt hebben bijvoorbeeld invloed op hoe je naar de wereld kijkt. Wetenschapper Lera Boroditsky gaf hier een interessante Ted Talk over.

Maar hoe het leren van een (moeder)taal binnen een gezin wordt gestimuleerd, kan per cultuur verschillen. Uit dit onderzoek van Sirada Rochanavibhata en Viorica Marian blijkt bijvoorbeeld dat Amerikaanse moeders meer oefenen met de vaardigheid om een verhaal te vertellen, terwijl Thaise moeders juist de nadruk leggen op het vergroten van de woordenschat van hun kind. De manier waarop ouders met hun kinderen communiceren en taalontwikkeling stimuleren, is dus niet in alle culturen hetzelfde.

Ook komt het regelmatig voor dat de vader en moeder zelf een andere cultuur en moedertaal hebben, waardoor een kind meertalig wordt opgevoed. Dat lijkt misschien een beetje ingewikkeld, maar meertaligheid heeft juist veel positieve kanten! Zo is te lezen in dit online artikel van Maartje Kouwen.

Het Expertisepunt Basisvaardigheid helpt graag bij het vergroten van het bewustzijn over dit onderwerp. Daarom organiseerden we op 25 mei het Kennisatelier: Benut de kracht van meertaligheid bij volwassenen. Het verslag hiervan volgt.

Wil je meer weten over meertaligheid en taalontwikkeling van kinderen? Kijk dan eens in deze brochure.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.