Skip to main content

Veel organisaties houden zich bezig met basisvaardigheden. Vanuit het expertisepunt willen we verbinding leggen tussen organisaties en de professionals die werken aan basisvaardigheden. Daarom stellen we elke maand iemand uit het werkveld voor. Deze maand maken we kennis met Kees Hoogland.

  • Naam: Kees Hoogland
  • Actief in landelijk: nationale en internationale activiteiten op het gebied van gecijferdheid
  • Actief als: onderzoeker en ontwikkelaar
  • Betrokken bij bewustwording en scholing
  • Website: www.gecijferdheidteltmee.nl

Wat motiveert je om aan de slag te gaan met basisvaardigheden?

Ik vind dat onderwijs mensen moet voorbereiden om zelfstandig, kritisch en goed om te gaan met alle uitdagingen die de maatschappij aan hen stelt. Wat daarvoor nodig is, noem ik basisvaardigheden.

In tijden van grote veranderingen (klimaat, energie) en bedreigingen van de rechtsstaat is dit meer dan ooit van groot belang.

 

Kees hoogland

Wat is je grootste struikelblok / uitdaging geweest?

Gecijferdheid is volgens het PIAAC-onderzoek een groter probleem voor volwassenen dan geletterdheid. Toch krijgt het vrijwel geen aandacht in het nieuws en beleid. De grootste uitdaging van de laatste 10 jaar en nog steeds is om gecijferdheid (de hedendaagse, functionele en ontwikkelingsgerichte modernisering van het traditionele rekenen) op de kaart te zetten en bij elkaar te brengen in allerlei activiteiten die volwassenen ondersteunen.

Wat was voor jou een bijzonder moment?

De allereerste landelijke conferentie “Gecijferdheid telt mee” in maart 2022, waarbij de deelnemers zeer gemotiveerd waren om aan de slag te gaan met dit thema. Inmiddels zal op dinsdag 26 maart 2024 de derde landelijke conferentie zijn. Het moet een traditie worden.

Heb je een droom die je nog graag zou willen verwezenlijken? Welke is dat? Wat heb je daarvoor nodig?

Mijn droom is dat mensen niet meer bang zijn voor rekenen. Dat de rekenangst door het onderwijs met de eindeloze rijtjes goed-fout sommen verdwijnt. Dat iedereen weet dat beter worden in gecijferdheid je grotere kansen geeft op arbeidsmarkt en helpt in het dagelijkse leven om goede beslissingen te nemen.

Welke tip wil je anderen meegeven?

Verdiep je in gecijferdheid: www.gecijferdheidteltmee.nl
Laat je oude beelden van basisschool rekenen los.

Lees ook:

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.