Skip to main content

Wil je als taalvrijwilliger je anderstalige deelnemer beter leren spreken? Dan is hier een aantal tips die je kunt gebruiken.

Maak ‘Spreekkilometers’

Tot niveau B1 is het belangrijk om de focus te leggen op spreken, luisteren en gesprekken voeren waarbij schrijven slechts ondersteunend wordt gebruikt. Als taalcoach probeer je met je taalmaatje de brug te slaan naar het dagelijks leven. Juist in alledaagse taalsituaties zoals een brood kopen bij de bakker of een telefonische afspraak maken heeft je taalmaatje spreek- en luistervaardigheid nodig. Door deze gesprekken veel te oefenen, bied je jouw taalmaatje een kans om met meer zelfvertrouwen Nederlands te spreken, contacten te leggen en zelfredzamer te worden, wat essentieel is om actief deel te nemen aan de samenleving. Zorg dus voor heel veel ‘spreekkilometers’.

Oefen situaties uit het dagelijks leven van je taalmaatje

Ontdek wat je taalmaatje in het dagelijks leven doet en op welke momenten hij of zij taalcontact heeft of wil hebben. Oefen deze situaties in een gesprek. Stel samen concrete oefendoelen vast. Wat wil je taalmaatje specifiek oefenen? Welke gesprekssituaties komt je taalmaatje deze week nog tegen? Oefen het gesprek en vraag de volgende sessie hoe het is gegaan.

Gebruik materialen en werkvormen voor taalcoaching

Maak gebruik van oefenmateriaal dat gesprekken ondersteunt en geschikt is voor verschillende taalniveaus, van beginners tot niveau B1. Kies relevante thema's zoals gezondheid of praktische situaties. Gebruik actieve werkvormen die de betrokkenheid vergroten en zorg ervoor dat het materiaal aansluit bij de oefendoelen van je taalmaatje.

Wees een coach

Wees geduldig en herhaal veel. Stel concreet en met open vragen vast wat je taalmaatje heeft begrepen. Moedig je taalmaatje aan om vragen te stellen. Dit is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Benadruk dat fouten maken normaal is en dat dit juist helpt bij het leren van de taal. Geef complimenten en benadruk wat goed gaat, in plaats van teveel te focussen op fouten.

School jezelf bij

Wil je meer leren over actieve werkvormen en oefenmateriaal? Volg dan hier een webinar van Stichting Het Begint met Taal. Hier kun je waardevolle kennis en tips opdoen om je taalcoach vaardigheden verder te ontwikkelen.

Startpunt Vrijwilligers

Kijk voor meer informatie voor vrijwilligers op Startpunt Vrijwilligers. Een samenwerking tussen Stichting Lezen en Schrijven en Stichting Het Begint met Taal, waar je allerlei materialen en trainingen kunt vinden voor taalvrijwilligers. 

Spreken en luisteren Materiaal Training Vrijwilligers NT2 Van Alfa / A0 naar A1 Vanaf A1 naar A2 Vanaf A2 naar B1 Coaching en feedback geven Werken met materialen Starten als taalvrijwilliger
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.