Skip to main content

In de aanpak van laaggeletterdheid van de gemeente Arnhem is structurele screening een effectief onderdeel.

Bron

De afdeling Werk & Inkomen van de gemeente werkt met twee instrumenten om structureel te screenen of inwoners laaggeletterd zijn. Zij doen dat met de inzet van de Taalmeter en contextgerichte vragen. 

Om tot deze structurele aanpak te komen, maakte een projectteam in 2019 een concreet projectplan. Een pilot met de taalmeter startte en door trainingen werd het signaleren in gesprekken van consulenten ingebed. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat concrete resultaatafspraken zijn opgenomen in het brede stedelijke plan ‘Een vaardig Arnhem’.

Consulent Werk & Inkomen Arnhem: “Het is een lang proces en soms moeilijk proces geweest, maar door volhouden en inzet/interventies vanuit diverse hoeken/functies vanuit de organisatie is het toch gelukt iets neer te zetten, waardoor er meer aandacht ontstaat voor laaggeletterdheid."

Een uitgebreide beschrijving van dit voorbeeld de succesfactoren zijn te vinden op de website van Stichting Lezen en Schrijven. Meer informatie over de aanpak in Arnhem vind je op de website van de gemeente Arnhem.

Meer achtergrondinformatie 

Basis over basisvaardigheden Participatie en werk Praktijkvoorbeeld Beleidsmakers Welzijnsprofessionals
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.