Skip to main content

Sinds 1 juli 2021 is er een nieuwe telemarketingwet. Bedrijven mogen consumenten niet langer ongevraagd bellen om producten of diensten te verkopen. Het ministerie van EZK heeft in hun campagne over de nieuwe telemarketingwetr aandacht voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Informatie over hun rechten en plichten is voor deze doelgroep niet altijd even toegankelijk. Daarom is het belangrijk hen zo te informeren dat de nieuwe wet over telemarketing ook voor hen duidelijk is.

Bron

Wat is het?

Samen met het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) ontwikkelde Stichting Lezen en Schrijven een lesbrief voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zodat zij ook alle informatie over de telemarketingwet begrijpen. En weten wat hun rechten zijn als ze ongewenst gebeld worden.

Wanneer zet je het in?

Taalhuisvrijwilligers en -docenten kunnen deze lesbrief inzetten wanneer ze met hun deelnemer willen praten over telemarketing. Vragen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: 

  • Wat kun je zeggen als je niet meer gebeld wilt worden?
  • Wat kun je doen als je spijt hebt van een aankoop via de telefoon?
  • Waar kun je een klacht melden?

Waaruit bestaat het?

De lesbrief 'Telemarketing in eenvoudige taal' bestaat uit een downloadbaar pdf-bestand. Ook hoort er een Digitaalkaart (pdf) bij met uitleg over het gebruik van QR-codes op je smartphone.

Hoe te gebruiken?

Met behulp van de lesbrief kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden stap voor stap helpen bij het beter begrijpen van informatie over de telemarketingwet. Door praktische oefeningen leren ze wat ze kunnen doen als ze ongewenst gebeld worden. En wat hun rechten zijn. In de lesbrief staan vragen en opdrachten om samen te maken.

De lesbrief is geschikt voor NT1-deelnemers vanaf niveau 1F en voor NT2-deelnemers vanaf niveau B1.

Door wie en hoe te downloaden?

Taalvrijwilligers, -coördinatoren en -docenten kunnen de lesbrief (pdf) hier downloaden.

Heb je vragen?

Heb je een vraag, stel hem hier

Digitale vaardigheden Geldzaken Lezen en schrijven Spreken en luisteren Materiaal Vrijwilligers NT1 NT2 Op weg naar 1F / Basisniveau 1 Op weg naar 2F / Basisniveau 2 Vanaf A2 naar B1
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.