Skip to main content

Aandacht voor basisvaardigheden op de werkvloer kan impact maken op het leven van de werknemer. Dat geldt zowel op het werk als thuis. Iemand die op werk bijvoorbeeld beter leert instructies te lezen, kan daar thuis bij het invullen van een formulier ook baat bij hebben. En andersom geldt dit net zo goed. Iemand die bijvoorbeeld schulden heeft door beperkte digitale vaardigheden of gecijferdheid, zal meer stress ervaren en minder goed functioneren op het werk. De rol van werkgevers is belangrijk in het herkennen en bespreekbaar maken van beperkte basisvaardigheden bij hun werknemers.

Het ITTA onderzocht wat werknemers met beperkte basisvaardigheden nodig hebben om duurzaam aan het werk te blijven, zich te kunnen ontwikkelen en mee te kunnen doen in de samenleving – en hoe de werkgever daaraan kan bijdragen. Dit leidde tot een aantal adviezen en scans met gespreksleidraden voor werkgevers. In een vervolgproject zijn, aansluitend bij de adviezen uit het onderzoek, de handvatten verder door ontwikkeld. Het resultaat: een begeleidingsinstrument voor de werkvloer zelf, met praatplaten, tips en voorbeeldfilmpjes. In een uitlegvideo zie en hoor je hoe je de producten kunt inzetten.   

Met de inzet van de praatplaten op de werkvloer werk je aan een inclusievere werkomgeving, waardoor collega's met beperkte taal- of basisvaardigheden de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, zich kunnen ontwikkelen en daardoor duurzaam aan het werk kunnen blijven. Meer weten en naar de materialen? Lees er alles over op de website van ITTA. Werkvloer - ITTA

Dit project is mogelijk gemaakt door het Expertisepunt Basisvaardigheden.

Basis over basisvaardigheden Participatie en werk Onderzoek
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.