Skip to main content

Ben jij betrokken bij vraagstukken rondom de aanpak van basisvaardigheden (geletterdheid, gecijferdheid en digitale vaardigheden)? Dan zijn we op zoek naar jou om onze onderzoekscommissie van het Expertisepunt Basisvaardigheden te versterken. De gevraagde tijdsinvestering betreft ongeveer 45 uur per jaar.

Achtergrond

Het Expertisepunt Basisvaardigheden (EB) is een platform voor het vinden en delen van kennis, inspiratie en samenwerking voor iedereen die mensen met beperkte basisvaardigheden helpt. Het EB stimuleert praktijkgericht onderzoek dat aansluit bij de actuele kennishiaten en uitdagingen. Jaarlijks wordt een onderzoeksagenda gepubliceerd, met daarin verschillende speerpunten binnen de thema's ‘maatschappij & participatie’ en ‘professionalisering'. Onderzoeksideeën kunnen vervolgens ingediend worden in het onderzoeksportaal. Voor meer informatie hierover, bezoek de website Onderzoek | Expertisepunt Basisvaardigheden.

Het EB hanteert vier uitgangspunten in haar werk: onafhankelijk, neutraal, kwaliteit en toegankelijk. Om deze uitgangspunten te realiseren is de onderzoekscommissie opgericht. De onderzoekscommissie van het Expertisepunt Basisvaardigheden bestaat uit experts met wetenschappelijke kennis, (vak)praktijkkennis en kennis van het perspectief van ervaringsdeskundigen.

De onderzoekscommissie is betrokken bij verschillende activiteiten van het EB. De hoofdactiviteiten betreffen:

 • Advisering rondom de onderzoeksagenda van het EB;
 • Beoordeling van de onderzoeksvoorstellen die worden ingediend bij het EB;
 • Begeleiding van gehonoreerde onderzoeken;
 • Beoordeling van eindproducten van de gehonoreerde onderzoeken;
 • Meedenken en advisering over activiteiten binnen het EB op basis van expertise.

De leden van de beoordelingscommissie van het EB worden op persoonlijke titel gevraagd en hebben geen ander belang dan het zo goed mogelijk uitvoeren van de activiteiten verbonden aan de onderzoekscommissie. Indien een commissielid (of de organisatie waarvoor dit commissielid werkzaam is) een aanvraag heeft ingediend die ter oordeel wordt voorgelegd aan de onderzoekscommissie, zal dit commissielid geen rol spelen bij de beoordeling van dit voorstel en bij de begeleiding indien het onderzoek wordt gehonoreerd.

Wat zoeken we?

Voor onze onderzoekscommissie zijn wij op zoek naar twee nieuwe leden. Hiervoor zoeken wij personen met:

 • Wetenschappelijke kennis, (vak)praktijkkennis of kennis van het perspectief van ervaringsdeskundigen op het gebied van basisvaardigheden (geletterdheid, gecijferdheid en digitale vaardigheden).
 • Affiniteit met het kunnen meedoen in de samenleving. Vanuit het EB willen we namelijk bijdragen aan inclusie en het dichten van de sociale kloof op allerlei levensgebieden die mede is ontstaan als gevolg van verschillen in basisvaardigheden.
 • Kennis of ervaring  op het gebied van intergenerationele overdracht, gecijferdheid en het perspectief van personen met beperkte basisvaardigheden is een pré.

Praktisch

 • We verwachten jaarlijks circa vijf keer bijeen te komen met de onderzoekscommissie.
 • Daarnaast zijn leden van de onderzoekscommissie betrokken bij de begeleiding van een of twee lopende onderzoek, waarvoor circa twee bijeenkomsten per onderzoek worden gepland.
 • De gevraagde tijdsinvestering betreft 45 uur per jaar. Hiervoor ontvang je een vergoeding van maximaal 4500 euro per jaar (incl. btw en incl. eventuele reiskosten).

Ben je geïnteresseerd?

We zijn benieuwd naar jouw motivatie en kwaliteiten. Heb je interesse om te solliciteren? Stuur dan uiterlijk dinsdag 21 maart je cv en motivatie toe via k.vanmourik@movisie.nl.
De gesprekken worden gepland op donderdag 30 maart en maandag 3 april.

Meer weten?

Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Krista van Mourik via k.vanmourik@movisie.nl of 030-7892202.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.