Skip to main content

SIDN fonds roept op om voorstellen in te dienen voor het uitbreiden van projecten die het goed doen op het gebied van digitale inclusie. De oproep staat open voor het uitbreiden van projecten voor een maximaal bedrag van 75.000 euro.

Impact van projecten op digitale inclusie vergroten 

De Nederlandse samenleving digitaliseert in een rap tempo. Zo regelen we onze bankzaken via een app, gaat de aangifte van onze inkomstenbelasting online, kunnen we videobellen met de huisarts en ontvangen we een appje als ons pakketje onderweg is.  

Maar lang niet alle Nederlanders hebben genoeg vaardigheden om de snelle veranderingen bij te benen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna 20% van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar niet genoeg digitale vaardigheden heeft om mee te kunnen doen in de maatschappij. Het gaat met name om ouderen, laaggeletterden, laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen.  

Impact van bestaande projecten vergroten

Volgens onderzoek van de Universiteit Twente kan digitalisering bestaande ongelijkheid in de samenleving versterken. Mensen met een lager inkomen en opleidingsniveau profiteren relatief weinig van de voordelen van de digitale samenleving. Digitalisering kan zelfs leiden tot een verslechtering van hun achterstandspositie.  

De laatste jaren zijn er gelukkig veel initiatieven opgezet die gericht zijn op de inclusie van mensen die vaardiger willen worden in online omgevingen. Verschillende organisaties, projecten en tools zijn ontwikkeld om meer mensen mee te krijgen in de digitale samenleving. SIDN fonds wil de impact van deze initiatieven vergroten. 

Lees hier meer over de oproep.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.