Skip to main content

Op donderdag 2 november vond de bijeenkomst ‘Basisvaardigheden in een toegankelijke samenleving’ plaats in Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Er was een volle opkomst en veel mensen hebben hun kennis en ervaringen kunnen delen.

Sonja van Rooijen (Expertisepunt Basisvaardigheden) opende de middag en benadrukte hoe lastig de samenleving is geworden. Vooral als je moeite hebt met lezen, schrijven, rekenen en digitale zaken. De ervaringsdeskundigen van de Ervaringsraad van het Expertisepunt Basisvaardigheden kwamen daarna aan het woord. Jamal Nayab gaf aan hoe belangrijk het is om samen te werken. Daarmee zette hij een belangrijke toon voor de rest van de middag. Niet over elkaar, niet zonder elkaar, maar mét elkaar.

Marjet van Houten (Movisie) legde uit wat de bedoeling was van de bijeenkomst. Ook zij benadrukte het belang van samenwerken. Verandering komt van onderop en het is daarom belangrijk dat alle kleine successen van de verschillende initiatieven elkaar vinden en verbinden. ‘Zo brengen we samen verandering in gang die langdurig effect heeft’, aldus Van Houten.

Inspirerende voorbeelden

Drie inspirerende praktijkvoorbeelden namen de bezoekers mee in hun verhaal. Jaime Jorba Bos van Faircasso werd voor gek verklaard toen hij een incassobureau startte waarin de mens centraal kwam te staan. Tien jaar later is schulden innen al veel menselijker geworden. Bos geeft aan dat verandering langzaam structureel zichtbaar aan het worden is.

Dorieke Looije van Vermaat Groep vertelde over de mogelijkheden die het biedt als je een werkplek ontwikkelt waar iedereen een passende baan kan vinden. En hoe belangrijk het is om te kijken naar wat iemand wel kan in plaats van andersom. Sanne Giessen van Gebruiker Centraal benadrukte alle onzichtbare hekken die we met elkaar opzetten en in stand houden. Door onnodig moeilijk taalgebruik en digitale apps, sluiten we als samenleving steeds mensen buiten. Als we die onzichtbare hekken gaan zien, kunnen we ze ook afbreken en met elkaar de samenleving toegankelijker maken. ‘De ‘hekken’ in de presentatie van Gebruiker Centraal spraken enorm tot de verbeelding’, vertelt een bezoeker.

Kruisbestuiving

Vol met inspiratie zijn deelnemers, sprekers en de Ervaringsraad in groepen uiteen gegaan. Het belang van elkaar vinden en successen die er toedoen gaf veel energie. Ook om na de bijeenkomst het thema en het netwerk niet los te laten. Zo zegt een bezoeker: ‘Een dame vroeg of ze me mocht appen. Er ontstaat enorm veel kruisbestuiving tussen de deelnemers!’ Een andere bezoeker geeft aan dat het waardevol is mensen te ontmoeten die hetzelfde denken ‘Die zich ook druk maken om een maatschappij die niet aansluit bij mensen. Deze mensen heb ik niet echt in mijn eigen omgeving. Mensen om me heen zeggen dat ik me niet zo druk moet maken en gewoon mijn leven moet leven’.

De middag werd afgesloten met een drukbezochte borrel en het toneelstuk ‘De DigiPeut’ door theatergroep Eigen Werk Theaterteam. Zij stelden ons de vraag: Worden we echt beter en gelukkiger van de steeds moeilijkere samenleving? Hoe kunnen we de mensen weer meer in contact brengen met elkaar, zodat we niet vergeten om het samen te blijven doen?

Het Expertisepunt Basisvaardigheden blijft ook in 2024 mensen met verschillende perspectieven bij elkaar brengen. Want het belang is voor ons én de bezoekers duidelijk: ‘Ik heb zoveel geleerd. Heel waardevol om de informatie te ontvangen over waar je kunt werken zonder te solliciteren. Hopelijk organiseren jullie dit volgend jaar weer.’

Klik op de knop hieronder voor een sfeerimpressie.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.