Skip to main content

Ongeveer een op de negen Nederlanders is laaggeletterd en/of laaggecijferd. Wie zijn zij en hoe kan je hen het beste bereiken en helpen?

In het voorjaar van 2021 gaf Tel mee met Taal subsidie aan zeven experimenten die zich bezighouden met die vragen. In dit artikel bespreken we het experiment van Taalleren op de Werkvloer van sociaal werkbedrijf IBN.

Soms is het voor iemand met beperkte basisvaardigheden lastiger om werk te vinden en te houden. Bijvoorbeeld omdat iemand wat meer moeite heeft met lezen. Of misschien omdat het contact met collega’s moeilijker is door de taalbarrière. Er bestaan gelukkig veel projecten om je op weg te helpen. Zo biedt sociaal werkbedrijf IBN hulp aan 3500 medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Dit doen ze met het experiment Taalleren op de Werkvloer.

IBN richt zich op werknemers die Nederlands als moedertaal hebben en op werknemers met een niet-Nederlandse moedertaal. ‘We streven ernaar dat alle werknemers gelukkig zijn op het werk en in hun vrije tijd’, zegt José Castermans, beleidsadviseur bij IBN. ‘Want dan wordt er goed gepresteerd en kan men redelijk zelfstandig werken. Dit doen we door medewerkers beter Nederlands te leren spreken, luisteren, lezen en begrijpen.’

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.