Skip to main content

Terugblik en vooruitblik van het Expertisepunt Basisvaardigheden

Eind 2020 lanceerden Movisie en Stichting Lezen en Schrijven het Expertisepunt Basisvaardigheden. Een plek vol kennis, inspiratie en samenwerking. Voor iedereen die mensen met beperkte basisvaardigheden helpt bij het verbeteren daarvan. Coördinatoren Krista van Mourik en Emily Schipper blikken terug op het eerste jaar én kijken vooruit naar 2022. 

“Professionals, organisaties en vrijwilligers dragen allemaal bij aan het versterken van de positie van mensen met beperkte basisvaardigheden. Zij hebben echt behoefte aan één centraal punt waar alle kennis, kunde en netwerk op het gebied van basisvaardigheden samenkomen,” vertelt Emily (Stichting Lezen en Schrijven). “Door het grote aantal en de diversiteit aan organisaties die actief zijn, is er veel aanbod aan projecten en cursussen. Met het Expertisepunt Basisvaardigheden proberen we het hele werkveld aan elkaar te verbinden.”

Overzicht 

Die verbinding bereikt het expertisepunt onder andere door het landelijke en regionale netwerk, aanpakken en interventies inzichtelijk te maken. Krista (Movisie): “Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom bundelen wij op de website www.basisvaardigheden.nl op een toegankelijke manier alles wat er is. Je vindt er bijvoorbeeld een kennisbank met materialen, onderzoeken en interventies. In 2022 lichten we ook meer goede voorbeelden en veelbelovende aanpakken uit. Daarbij onderbouwen we waarom het werkt. Zo stimuleren we het werkveld om zo effectief mogelijk te werken.” 

Vraaggestuurd werken

Alles wat het expertisepunt doet, is gebaseerd op de vragen en uitdagingen vanuit het werkveld. Emily: “We sluiten steeds aan bij de behoeftes van onze doelgroepen. Om die te achterhalen, vragen we wat zij nodig hebben. En zij stellen ons actief vragen. In 2021 ontvingen we er ruim tweehonderd. De onderwerpen varieerden van wet- en regelgeving tot hoe je een goede methodiek kiest. Die proberen we allemaal zo goed mogelijk te beantwoorden.” 

Kennisdocument

De manier waarop het expertisepunt een vraag beantwoordt, hangt af van het soort vraag én hoe vaak hij wordt gesteld. Emily: “Een deel van de vragen beantwoorden we zelf. Voor andere vragen schakelen we ons netwerk van experts in. Als een relevante vraag vaker binnenkomt gaan we nog een stap verder. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over de Wet educatie en beroepsonderwijs. Om daarover te informeren maakten we dit kennisdocument. In zo’n kennisdocument geven we een heldere samenvatting van alle belangrijke informatie over een bepaald onderwerp. De laatste tijd krijgen we veel vragen over digitale vaardigheden. De kans is dus groot dat we daar aankomend jaar een kennisdocument over opstellen.” 

Kennisatelier

Het expertisepunt gebruikt naast kennisdocumenten ook andere manieren om kennis te bundelen en te delen. Zoals kennisateliers. Dat zijn online of fysieke bijeenkomsten om van en met elkaar te leren. Emily: “We brengen dan ervaringskennis, praktijkkennis en wetenschappelijke kennis over een onderwerp samen. Vorig jaar organiseerden we bijvoorbeeld de kennisateliers ‘Wie is de NT1’er?’ en ‘De relatie tussen armoede, schulden en basisvaardigheden’. Om zoveel mogelijk mensen van zo’n atelier te laten leren, delen we achteraf alle informatie. Niet alleen in tekst, maar ook in beeld. Aankomend jaar duiken we vanwege het grote aantal vragen in laaggeletterdheid onder mensen met een licht verstandelijke beperking.”  

Onderzoek 

Doordat het expertisepunt zicht heeft op de uitdagingen en vragen van het werkveld, kan ze ook onderzoek naar kennis waar behoefte aan is stimuleren. Krista: “We coördineren jaarlijks een onderzoeksagenda. De thema’s van 2021 waren ‘Professionalisering’ en ‘Maatschappij en participatie’. Onze onderzoekscommissie beoordeelt de ingediende voorstellen. Dit jaar starten vier onderzoeken die financieel mogelijk zijn gemaakt door het expertisepunt en bijdragen aan de succesvolle aanpak van beperkte basisvaardigheden. In de zomer van 2022 maken we de nieuwe onderzoeksagenda bekend.” 

Belangrijkste doelstelling 

Movisie en Stichting Lezen en Schrijven doen dit allemaal niet alleen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden heeft onder andere een werkgroep, een onderzoekscommissie en een adviesraad van ervaringsdeskundigen. Samen werken zij aan het belangrijkste doel van het expertisepunt: effectief handelen stimuleren en de onderlinge samenwerking versterken. Krista: “Hoe we dat bereiken staat niet vast. Het werkveld houdt ons scherp en helpt zo mee de koers te bepalen. Het Expertisepunt Basisvaardigheden is er voor hen.” 

Wil je op de hoogte blijven van alle kennis, inspiratie en samenwerking die het Expertisepunt Basisvaardigheden deelt? Volg ons dan op LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief. En vertel anderen ook gerust over ons bestaan! 

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.