Skip to main content

Kinderen in taalarme gezinnen lopen een groter risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassene. Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Voor jou en je kind! biedt ouders een steuntje in de rug bij het stimuleren van de taal- en schoolontwikkeling van hun kind.

Bron

Wat is het?

Voor jou en je kind! is een cursus voor ouders van peuters, kleuters en kinderen op de basisschool. Tijdens de cursus leren ouders de taalvaardigheid van hun kind te stimuleren, bijvoorbeeld door te oefenen met taalspelletjes of het stellen van vragen. 
Tijdens de cursus oefenen ouders onder andere gesprekken met een leerkracht en leren ze hoe ze interactief kunnen voorlezen. Hierdoor worden ouders zelf ook (taal)vaardiger. 

Wanneer zet je het in?

De cursus Voor jou en je kind! is geschikt voor ouders met kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Zowel ouders met een Nederlandstalige achtergrond als ouders met een anderstalige achtergrond kunnen deelnemen. Het is belangrijk dat ouders zich mondeling kunnen redden in de Nederlandse taal. Scholen, VVE-aanbieders en welzijnsorganisaties kunnen de cursus aanbieden. De cursus Voor jou en je kind! wordt gegeven door een getrainde vrijwilliger.

Waaruit bestaat het?

Het materiaal bestaat uit tien themaboekjes voor ouders van kinderen van 2-5 jaar met titels als Dieren, Feest en Knutselen en tien themaboekjes voor ouders van kinderen van 6-12 jaar met titels als Meehelpen, Schoolvakken of Na de basisschool. Voor vrijwilligers is er een Gids voor vrijwilligers.

Hoe te gebruiken?

De cursus bestaat uit ten minste zes bijeenkomsten. Het materiaal kan flexibel worden ingezet, zodat het aansluit op de thema’s die op school of bij de aanbieder van voor- en vroegschoolse educatie worden behandeld. De cursus wordt gegeven door een vrijwilliger die de verdiepingsmodule Voor jou en je kind! gevolgd heeft.

Door wie en hoe te bestellen?

Aangesloten organisaties kunnen de boekjes en vrijwilligersgidsen bestellen via de bestelportal van Taal voor het Leven.

Heb je vragen?

Heb je een vraag, stel hem hier

Gezin en preventie Lezen en schrijven Spreken en luisteren Materiaal Vrijwilligers NT1 NT2 Op weg naar 1F / Basisniveau 1 Op weg naar 2F / Basisniveau 2 Vanaf A2 naar B1
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.