Skip to main content

Steffie legt onderwerpen in eenvoudige taal uit. Wat kan je allemaal vinden op www.steffie.nl?

Bron

www.steffie.nl is een overzichtelijke website waar onderwerpen in eenvoudige taal worden uitgelegd. Het figuurtje ‘Steffie’ helpt daarbij. De informatie op www.steffie.nl is verdeeld in acht thema’s: gezondheid, eten en drinken, ondersteuning, geld, vrije tijd, reizen, liefde en computeren. Zo vind je makkelijk wat je zoekt.   

Op www.steffie.nl staat informatie over serieuze onderwerpen. Bijvoorbeeld over de verkiezingen en orgaandonatie. Er staat ook informatie over praktische dingen. Bijvoorbeeld over je DigiD, de ov-chipkaart of een bezoek aan de huisarts. Er staat ook luchtige informatie op. Bijvoorbeeld over de voordelen van chocola, een  moestuin of tips voor een dagje weg. 

Waarom Steffie? 

De samenleving wordt steeds digitaler en ingewikkelder. Voor veel mensen is het moeilijk om al het nieuws te volgen en de juiste informatie te vinden. Denk aan mensen die moeite hebben met lezen. Of mensen die niet goed Nederlands spreken. Of mensen met een verstandelijke beperking. Steffie helpt hen.  Door nieuws en andere onderwerpen op een makkelijke manier uit te leggen. In eenvoudige taal, met behulp van plaatjes en filmpjes.  

Voor wie is Steffie? 

De teksten op www.steffie.nl zijn kort en eenvoudig. Ze zijn dus geschikt voor mensen die moeite hebben met lezen. En voor mensen die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen. Er is een voorleesfunctie bij de tekstjes. Soms klinkt die wat blikkerig. Toch helpt het wel als je zelf niet zo goed kan lezen.  

Sommige teksten zijn gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Voor laaggeletterden is dat niet altijd prettig. Als begeleider kun je daar vooraf keuzes in maken.  

Hoe kan je Steffie gebruiken?

Vrijwilligers kunnen Steffie gebruiken als ze een moeilijk onderwerp willen uitleggen. Bijvoorbeeld de verkiezingen of de zorgverzekering. 

Cursisten kunnen ook zelf met Steffie aan de slag. Ze kunnen op een makkelijke manier informatie zoeken. Of lezen over dingen die ze interessant vinden.  

Bij sommige onderwerpen kun je onderaan de tekst doorklikken naar een website met meer informatie. Onder de tekst over chocola staat bijvoorbeeld een link naar de website www.kijkopgezond.nl. Daar vind je uitleg over gezond eten en bewegen. Met filmpjes, spellen en een quiz. Allemaal in eenvoudige taal. 

Steffie op social media 

Steffie heeft veel fans. Elk jaar gaan meer dan een miljoen mensen naar de website www.steffie.nl. Je kunt Steffie ook volgen op Facebook, Twitter en Instagram.
 

Rekenen Digitale vaardigheden Praktijkvoorbeeld Materiaal Docenten Ervaringsdeskundigen Vrijwilligers
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.