Skip to main content

EPALE staat voor ‘Electronic Platform for Adult Learning in Europe’. Wat is de opzet van dit platform?

Bron

EPALE is een Europese, meertalige, open en gemeenschap. Ze zijn vooral online actief. De leden zijn professionals in de volwasseneneducatie, zoals leraren, opleiders, begeleidend en ondersteunend personeel, onderzoekers, academici en beleidsmakers. EPALE wordt gefinancierd vanuit het Erasmus+-programma. Het aanmoedigen van meer en betere educatiemogelijkheden voor alle volwassenen is een belangrijk onderdeel van de strategie van de Europese Unie. 

EPALE doet dit door beroepsgroepen in de volwasseneneducatie te verbinden en te versterken. Via blogberichten, fora, de partnerzoekfunctie en fysieke ontmoetingen kunnen de leden leren van collega’s in heel Europa. 

Welke landen zijn betrokken bij EPALE? 

Vele landen uit Europa zijn betrokken bij het netwerk, van IJsland tot Griekenland. EPALE is beschikbaar in 24 officiële EU-talen. Er zijn 30 nationale ondersteuningsdiensten in heel Europa. In Nederland is CINOP aangewezen als nationale ondersteuningsdienst. Zij zorgen ervoor dat internationale programma's in Nederland worden uitgevoerd, betrekken belanghebbenden en zorgen dat relevante inhoud wordt gedeeld. 

Wat kan ik vinden op de website van EPALE? 

EPALE geeft informatie op verschillende vlakken. Je vindt er inhoudelijke bijdragen, evenementen, blogs, verhalen, nieuws en meer.  

Thema’s die je kan raadplegen zijn bijvoorbeeld:  

  • leerders, zoals senioren, immigranten en mensen met een beperking;  
  • omgevingen, zoals leren op het werken leren in de gevangenis;  
  • vaardigheden, zoals talen, basisvaardigheden en financiële geletterdheid;  
  • beleid, zoals kaders, financiering en plannen;   
  • kwaliteit, zoals onderwijsmethoden en kwaliteitsborging. 

Wat is de rol van CINOP bij EPALE? 

CINOP is aangewezen als nationale ondersteuningsdienst voor Nederland. De Nederlandse inhoud op EPALE wordt verzorgd door een team van vijf professionals binnen Stichting CINOP. Daarnaast zijn een aantal ‘ambassadeurs’ betrokken, zoals medewerkers van het Begint met Taal en Stichting Lezen en Schrijven. Zij denken mee over de aanpak en leveren ook stukken aan. 

Quote_Expertisepunt_Basisvaardigheden_placeholder

Bij EPALE zie je prachtige voorbeelden hoe elders aan de slag gegaan wordt om volwassenen te bereiken en te ondersteunen bij het verbeteren van basisvaardigheden. Leuk om af en toe eens te kijken hoe anderen het aanpakken.

Rinske Faas, Digi-Taalhuis coördinator
Basis over basisvaardigheden Educatie Organisatie Gemeente Sociaal domein Wetenschappers Docenten NT1 NT2
Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.