Skip to main content

Veel organisaties houden zich bezig met basisvaardigheden. Vanuit het expertisepunt willen we verbinding leggen tussen organisaties en de professionals die werken aan basisvaardigheden. Daarom stellen we iemand uit het werkveld voor. We maken kennis met Wietske Kamsma.

  • Naam: Wietske Kamsma
  • Actief in regio: Landelijk
  • Actief in: het bij elkaar brengen van partijen
  • Betrokken bij preventie en curatie
  • Website: www.digitaalsamenleven.nl
Kennismaken met Wietske Kamsma

Wat motiveert je om aan de slag te gaan met basisvaardigheden?

Vanuit de Alliantie Digitaal Samenleven streven we ernaar dat iedereen mee kan blijven doen in de digitale realiteit. Dat betekent dat mensen in ieder geval vaardig en bewust om moeten kunnen gaan met digitale technologie. 
Ik zie, door de gesprekken met uiteenlopende mensen en organisaties die hier dagelijks mee te maken hebben hoe belangrijk de basisvaardigheden zijn om mee te kunnen doen in deze samenleving. De onbekendheid en de aannames over de mensen die niet over de basisvaardigheden beschikken is groot. Alleen als we echt met deze groep mensen in gesprek gaan, hen leren kennen en op zoek gaan naar hun behoeften kunnen we het oplossen. Daarom wil ik mij inzetten om aan de slag te gaan met de basisvaardigheden. 

Wat is je grootste struikelblok / uitdaging geweest? 

Als ik naar mijn eigen basisvaardigheden kijk dan merk ik dat ik het moeilijk vind om te ontdekken welke vragen ik heb. Soms weet je dat je iets niet goed of niet veilig doet. Ik ben dan geneigd om op te geven, in plaats van om hulp te vragen. Terwijl ik in een omgeving zit waar ik iedereen om hulp kan vragen.

Als ik kijk naar mijn dagelijkse werk is mijn uitdaging om altijd op zoek te gaan naar de mensen die vanuit hun eigen leven kennis en ervaring hebben die we in de aanpak van digitale inclusie en het leren van de basisvaardigheden heel hard nodig hebben om tot de goede oplossingen te komen. We zijn nog te snel geneigd om het zelf te bedenken. Ik ook, ook al is het mijn werk om juist mét de mensen om wie het gaat samen te werken. 

Wat was voor jou een bijzonder moment?

Vorige week vertelde een kennis die vroeger laaggeletterd was en inmiddels kan schrijven nog steeds niet zelf een parkgarage in en uit durft te gaan. Oude angsten spelen nog steeds parten. Hij durfde mij om hulp te vragen en vertelde hoe ingewikkeld die stap al is. Elke keer als iemand mij iets nieuws leert en een aanname of overtuiging doorbreekt vind ik dat een bijzonder moment. 

Heb je een droom die je nog graag zou willen verwezenlijken? Welke is dat? Wat heb je daarvoor nodig? 

Ik zou willen dat we écht contact weer normaal gaan vinden in onze samenleving. Dat je elkaar aanspreekt op straat, een praatje maakt in het openbaar vervoer of iemand in de supermarkt even helpt bij de zelfscan. Ik heb zelf ook wat meer lef nodig, ik merk dat ik het steeds lastiger vind om mensen aan te spreken als ze met een koptelefoon of telefoon afgezonderd rondlopen. 

Welke tip wil je anderen meegeven?

Wees nieuwsgierig en onbevooroordeeld, dan kom je achter de mooiste dingen.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.