Skip to main content

Eduard is taalvrijwilliger. Toen hij een jaar geleden met pensioen ging, wilde hij zijn maatschappelijke betrokkenheid niet verliezen. Omdat hij graag mensen die in Nederland komen wonen wilde helpen met taal, besloot hij taalvrijwilliger te worden via de bibliotheek in Hoogeveen. Hij ontmoette via de voetbalclub zelf een familie uit El Salvador.

Hij zag dat de communicatie met de kantinemedewerkers moeizaam verliep en bood zijn hulp aan. “Ik hielp ze daarbij en zo raakten we in gesprek. Zij zaten in AZC Hoogeveen en zijn beiden universitair geschoold. Nadat een baan bij de gemeente San Salvador werd beëindigd, raakten ze in een arbeidsconflict waarna zij werden bedreigd en moesten vluchten.”

Helpen met "opdrachten"

Iedere donderdag begeleidt hij William (42), de vader in het gezin, met de dingen die hij moeilijk vindt op de cursus. Hij helpt met name met spreken. Ik neem hem vaak mee ergens heen. Bijvoorbeeld naar de kaasboer. Dan krijgt ie een opdracht: bestel een jong belegen kaas, plat gesneden of zoiets. 

Hij helpt William en zijn vrouw Esmeralda ook met het vinden van een leuke baan. Eduard: ‘Het mooiste vind ik dat je specifieke kennis kunt overdragen, en dat je anderen kunt verder helpen. Het geeft een gevoel dat je leven zin heeft. 

‘Ik gebruik het Startpunt vrijwilligers vooral als naslagwerk want ik weet ook niet alles. Ik moet bijvoorbeeld soms d’s en t’s opzoeken. Maar ook ondersteunend materiaal is fijn. Plaatjes en beelden, om het te visualiseren. Dat gebruik ik dan tijdens de les. Ook materiaal voor mezelf is waardevol, zoals de vaardigheid coachend lesgeven. Je bent nooit alleen taalcoach, je bent ook mentaalcoach.’ 

Meer weten?

Ben je als vrijwilliger ook op zoek naar oefenmateriaal om te gebruiken met je deelnemers? Of wil je je eigen vaardigheden als coach verbeteren? Kijk op www.startpuntvrijwilligers.nl.
 

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.