Skip to main content

Hoe kunnen we mensen met beperkte basisvaardigheden beter bereiken en hun basisvaardigheden versterken? En hoe zorgen we ervoor dat de kwaliteit van cursussen taal-, reken- of digitale vaardigheden wordt verbeterd? Om dat te onderzoeken zijn vorig jaar zeven experimenten gestart om de basisvaardigheden te bevorderen. Eén van de experimenten is Taalleren op de Werkvloer van IBN. Hoe verloopt het experiment?

Het geldt niet voor iedereen, maar soms is het voor iemand met beperkte basisvaardigheden lastiger om werk te vinden en te behouden. Bijvoorbeeld omdat iemand wat meer moeite heeft met lezen. Of misschien omdat het contact met collega’s moeilijker is door de taalbarrière. Er bestaan gelukkig veel projecten om je op weg te helpen. Zo biedt sociaal werkbedrijf IBN hulp aan 3500 medewerkers om zich verder te ontwikkelen. Dit doen ze met het experiment Taalleren op de Werkvloer.

IBN richt zich op werknemers die Nederlands als moedertaal hebben en op werknemers met een niet-Nederlandse moedertaal. ‘We streven er naar dat alle werknemers gelukkig zijn op het werk en in hun vrije tijd’, zegt José Castermans, beleidsadviseur bij IBN. ‘Want dan wordt er goed gepresteerd en kan men redelijk zelfstandig werken. Dit wordt bereikt door medewerkers beter Nederlands te leren spreken, luisteren, lezen en begrijpen.’

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.