Webinar: wat werkt bij armoede en moeite met basisvaardigheden?
Op donderdag 12 juni organiseert het Expertisepunt Basisvaardigheden een webinar over armoede en moeite met basisvaardigheden. Beperkte vaardigheden vergroten de kans op armoede. Het webinar biedt inzichten, praktijkvoorbeelden en eerste bevindingen uit het nieuwe 'Wat werkt'-dossier.
We weten dat mensen met onvoldoende basisvaardigheden ruim twee keer zo vaak langdurig in armoede leven als mensen met voldoende basisvaardigheden. Daarnaast is de helft van alle mensen in de schuldhulpverlening laaggeletterd. Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen is nodig om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden. Ook digitale vaardigheden, bijvoorbeeld voor het gebruik van online bankieren, zijn onmisbaar. Hoe meer problemen je hebt, hoe meer vaardigheden je nodig hebt. Omgekeerd vergroot armoede de kans op bijvoorbeeld laaggeletterdheid en digitale uitsluiting. Onze samenleving is erg ingewikkeld en er zijn te veel drempels om goed mee te kunnen doen.
In dit webinar presenteren we de eerste versie van het 'Wat werkt'-dossier over armoede en moeite met basisvaardigheden dat in de zomer gepubliceerd wordt. Daarnaast deelt de gemeente Rotterdam hun ervaring en zoomen we in op een praktijkvoorbeeld.
Voor wie?
Dit webinar biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers, sociaal professionals in het sociaal domein en iedereen die betrokken is bij het verbeteren van basisvaardigheden en het bestrijden van armoede.
Programma
- Pien van der Sanden, Movisie: presentatie over de eerste bevindingen uit het beknopte Wat werkt bij-dossier over de aanpak van armoede en moeite met basisvaardigheden.
- Gemeente Rotterdam: inzichten uit de praktijk.
- Lilian Boerkamp, PhD-kandidaat en initiatiefnemer Samen wegwijs op het internet: presentatie over project Samen wegwijs op het internet, een samenwerking tussen de Universiteit Twente, bibliotheek, welzijnswerk en gemeente Enschede. De interventie is wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld vóór en dóór Enschedese ouders die moeite hebben met rondkomen. Het project richt zich onder andere op het versterken van digitale vaardigheden, internettoegang en motivatie. Het is onderdeel van een promotieonderzoek naar digitale inclusie en armoede.
Praktische informatie
- Waar: online via MS Teams (na aanmelding ontvang je een mail met de link)
- Datum: 12 juni 2025
- Tijd: 12:00 – 13:15
- Aanmelden: via dit formulier