Skip to main content

Hoe zorg je ervoor dat iedere volwassene in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen en zelfstandig mee kan doen in onze maatschappij? En hoe zorg je voor een positieve leercultuur vorm je sterke regionale leernetwerken? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het driedaagse (online) Ontwikkeling Telt Festival. Dit festival wordt georganiseerd door de Rijksoverheid en de SER.

Van 20 tot en met 22 april houden de Rijksoverheid en de SER online het Ontwikkeling Telt Festival. Het festival is een vervolg op de eerdere congressen van Tel mee met Taal en Leven Lang Ontwikkelen. Voldoende basisvaardigheden om zelfstandig mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat is het einddoel voor iedere Nederlandse volwassene, maar hoe pak je dat aan? Daarover en meer gaan deelnemers met elkaar in gesprek. Het Expertisepunt Basisvaardigheden verzorgt op donderdag 22 april een aantal workshops.

Het festival is dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur. Alle geregistreerde deelnemers kunnen ook na het festival de programmaonderdelen online bekijken. Deelname is gratis. Elke dag staat er een ander thema centraal.

Aanmelden kan hier.

Bekijk het volledige programma hier.

1. Doe je de goede dingen en hoe weet je dat?
13:15 tot 14:15 uur: Els Kok & Nada de Groot (Movisie/Expertisepunt Basisvaardigheden)

Je hebt een mooie aanpak ontwikkeld en deze is enthousiast ontvangen. Deelnemers lijken stappen te zetten in de richting die jij voor ogen hebt en andere organisaties hebben interesse om ermee aan de slag te gaan. Maar hoe weet je of je aanpak ook echt werkt? En hoe zorg je ervoor dat je aanpak nóg beter werkt? Deze workshop helpt je op weg naar een aanpak die écht werkt. De bouwstenen helpen om inzicht te krijgen in hoe je aanpak werkt, wat de resultaten ervan zijn en om hierover te communiceren naar opdrachtgevers, uitvoerders en financiers.

2. Wat kunnen werkgevers doen rondom taalvriendelijkheid op de werkvloer?
14:15 tot 15:00 uur: Bo Aarsbergen (Stichting Lezen en Schrijven/Expertisepunt Basisvaardigheden)

Veiligheid, hygiëne en digitaal mee kunnen doen zijn belangrijke thema’s bij werkgevers. Hiervoor zijn goede basisvaardigheden nodig bij werknemers én klanten. In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook beperkte digitale vaardigheden. Om een werkgever bij deze vragen zoveel mogelijk te ontzorgen, zijn we het project Taalvriendelijkheid op de Werkvloer gestart. Hierin ontwikkelen we een toolkit voor werkgevers en werknemers vol tips, adviezen en materialen. Zo helpen we bij bedrijven een taalvriendelijke werkomgeving te creëren waarin een leven lang ontwikkelen centraal staat.

3. Wat voor onderzoek wil je in de toekomst zien over basisvaardigheden?
14:30 tot 15:00 uur: Zsuzsa Kovács (Movisie/Expertisepunt Basisvaardigheden)

Het Expertisepunt Basisvaardigheden coördineert een landelijke onderzoeksagenda rondom basisvaardigheden met jaarlijkse speerpunten die aansluiten op vragen, leemtes en behoeften vanuit de praktijk. Daarom wordt de onderzoekagenda in gesprek met het werkveld samengesteld. Met deze onderzoekagenda zetten wij thema’s op de kaart die extra aandacht verdienen. Ben je ervaringsdeskundige, welzijnsprofessional, taalhuiscoördinator, docent, beleidsmedewerker, werkgever of onderzoeker? Wij ontvangen graag je input voor de onderzoeksagenda: denk hierbij aan waar je tegenaan loopt en waarover jij kennis nodig hebt om het verschil te maken voor personen met beperkte basisvaardigheden.

4. Laaggeletterden leren het ons
15:15 tot 16:00 uur: Maurice de Greef (Artéduc)

Professor Maurice de Greef neemt het perspectief van ervaringsdeskundigen mee in zijn onderzoek. Tijdens deze verdiepingssessie worden de eerste resultaten van het onderzoek en praktische handvaten gepresenteerd. In zijn onderzoek, dat hij in opdracht van de Expertisepunt Basisvaardigheden uitvoert, stelt hij dat de rol van ervaringsdeskundigen vaak onderbelicht is. Dat is een gemis aangezien zij een zeer belangrijke rol kunnen spelen in onderzoek. Uit een recente enquête van de Expertisepunt Basisvaardigheden en Movisie blijkt dat beleidsmakers, welzijnsprofessionals, docenten en taalhuiscoördinatoren graag meer inzicht willen verkrijgen in de motivaties van laaggeletterden. Deze kennis willen ze benutten in hun werk, zodat zij de bejegening van hun doelgroep kunnen verbeteren. Deze workshop biedt praktische handvaten.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.