Skip to main content

Meer dan ooit is een computer, laptop, tablet of smartphone nodig om mee te kunnen doen in de samenleving. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom helpt het initiatief Cybersoek Amsterdammers al meer dan twintig jaar met al hun vragen over het gebruik van een computer, laptop, tablet of smartphone.

Op drie locaties in Amsterdam Oost, Zuid en Zuidoost ben je bij Cybersoek welkom voor een praatje, hulp of om mee te doen met één van de cursussen of activiteiten op het gebied van digitale vaardigheden. Movisie sprak met directeur Karien Sondervan en projectcoördinator Btissam Aoulad Saïd over hoe het kleine initiatief in Amsterdam Oost is uitgegroeid tot een gevestigde aanpak met een groot bereik op verschillende locaties in vijf stadsdelen van Amsterdam.

Hulp

Cybersoek is een initiatief in Amsterdam waar iedereen op een laagdrempelige manier vragen kan stellen over alles wat met de digitale wereld te maken heeft. Het platform (‘soek’ betekent markt in het Arabisch) brengt mensen met dezelfde hulpvragen bij elkaar en biedt allerlei activiteiten: van een basiscursus omgaan met de computer tot losse themalessen, programmeren voor kinderen en digitale vaardigheden voor ouders.

Er worden taallessen gegeven en je kunt er ook binnen komen lopen voor een praatje en een kop koffie, want een grote afstand tot de digitale wereld overbruggen vraagt om passend hulpaanbod. En de vaardigheden die nodig zijn om online zelfredzaam te zijn los je helaas niet in één mooi vormgegeven cursusje op. Digitale ongelijkheid is een complexe uitdaging en hangt vaak samen met bijvoorbeeld werkeloosheid, een laag inkomen en een klein sociaal netwerk.

Terug naar boven

Op de hoogte blijven?

Heb je interesse in meer informatie over basisvaardigheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.